x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se întâmplă cu prețurile la electricitate în această iarnă. Sebastian Burduja: "Este exclus să luăm în calcul..."

Ce se întâmplă cu prețurile la electricitate în această iarnă. Sebastian Burduja: "Este exclus să luăm în calcul..."

de Redacția Jurnalul    |    10 Sep 2023   •   19:00
Ce se întâmplă cu prețurile la electricitate în această iarnă. Sebastian Burduja: "Este exclus să luăm în calcul..."

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, explică situaţia cu plafonarea consumului de energie electrică şi la ce trebuie să se aştepte românii în această iarnă. 

Guvernul nu vrea să eliminare plafonului de 0,68 ron pentru cei care au un consum de până la 100 de kilowați-oră.
"Este exclus să luăm în calcul eliminarea unor asemenea plafoane. Noi ne dorim să păstrăm un preţ cât mai mic la factura cetăţenilor şi a companiilor româneşti. Aceasta este prioritatea", a spus Sebastian Burduja la antena3CNN.

Schema de compensare-plafonare este în vigoare până în martie 2025, iar Comisia Europeană a făcut doar anumite recomandări.

"Preferința mea și dorința mea ca ministru al Energiei este să păstrăm schema așa cum este, cel puțin până trecem această iarnă." a precizat demnitarul.

Preț mic și stabil la energie

Față de anul trecut, schema de consum şi plată este stabilizată, atât în privința consumatorilor, cât şi a furnizorilor. 

"Cu atât mai mult nu dorim să mai umblăm la această schemă, s-o ajustăm pentru că abia avem o stabilitate în piață, abia furnizorii au început să-și pună la punct toate sistemele de facturare și nu mai există acele erori.

Deci vrem să menținem sistemul cât mai stabil și un preț cât mai mic la factură." a mai precizat ministrul. 

El a spus că circa 5 milioane de gospodării din România au plătit o medie de 35 de lei pe lună la electricitate în această perioadă. 

Despre datoriile pe care statul român le înregistrează către furnizori, Sebastian Burduja afirmă că s-a iniţiat o ordonanță de guvern în urmă cu circa o lună iar Ministerul Finanțelor a virat deja în jur de 2,3 miliarde lei pentru restanţele către furnizori. 

×