x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se va întâmpla cu prețurile la energie după 1 aprilie 2025

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie după 1 aprilie 2025

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2025   •   12:00
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie după 1 aprilie 2025

Facturile la energie au crescut dramatic în aceasă iarnă iar românii se întreabă dacă autoritățile vor prelungi măsurile de plafonare. Acestea vor expira la sfârșitul lunii martie.

Ministerul Energiei ia în calcul prelungirea plafonării, în timp ce sindicatele anunţă că vor fi ajutaţi doar consumatorii cu venituri mici. Până la o decizie oficială, furnizorii trimit noile oferte, cu tarife semnificativ mai mari.

"Scenariul de bază este o prelungire a schemei, vom vedea pe ce perioadă. E importantă stabilitatea", a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. 

În prezent, plafonarea prețului la electricitate înseamnă 0,68, 0,8 şi 1,30 de lei/kWh, în funcţie de consum. La gaze prețul plafonat este de 0,31 lei/kWh. 

"Normal că da! Ar trebui să fie prelungită. Salariile s-au plafonat, pensiile s-au plafonat. Dacă cresc doar facturile, e rău de tot!"

"Mai mari decât în lunile trecute. Considerabil mai mari!

"Până în aprilie am înţeles că rămâne plafonarea. Ar trebui (prelungită), pentru noi pensionarii. Nu ne indexează pensia şi sunt pensiile mici", spun oamenii. 

"Dacă s-ar reveni brusc la o piaţă liberă, s-ar putea vedea anumite variaţii de la o lună la alta. E nevoie de o perioadă de timp să asigurăm o lichiditate în piaţă", spune Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. 

Perioadă care ar putea dura 3-6 luni. După care să primească sprijin doar persoanele vulerabile. 

"Actuala formă nu se prelungeşte. Se înlocuieşte cu o măsură care va fi restrânsă pe un număr de beneficiari", spune Dumitru Costin, preşedintele BNS. 

Experţii spun că nu mai este cazul de plafonare, în timp ce furnizorii se plâng că statul are mari restanţe la plată. 

"Nu cred că mai există raţiunile necesare pentru a continua această schemă care denaturează grav mişcarea liberă a preţurilor. Şi principiile economiei de piaţă. A avut un rol important în perioada de criză energetică. Astăzi această criză a încetat", spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. 

"Deocamdată nu avem ce să discutăm pentru că noi n-am văzut nici măcar banii pe 2024. În cel mai fericit caz, furnizorii sunt la februarie 2024 cu dosarele. Sume recunoscute de ANRE. Noi avem un estimat de 5 miliarde, ca sume care au fost acordate deja", spune Dana Dărăban, preşedinte ACUE. 

Oferte de la furnizori

1,41 de lei/kWh este oferta transmisă de către cel mai mare furnizor de energie din România. Un preţ dublu dacă ne raportăm la cel mai mic tarif din prezent, de 0,68 de lei/ kWh. Astfel că un client care acum plăteşte o factură de 67 de lei, la un consum lunar de până la 100 kW, ar urma să plătească 139 de lei. 

Decizia finală privind plafonarea ar putea fi luată în câteva zile, potrivit observatornews.ro.

×