x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile de consum din Tokyo cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani

Prețurile de consum din Tokyo cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani

06 Mai 2022   •   10:20
Prețurile de consum din Tokyo cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani
Sursa foto: flickr.com

Prețurile de bază ale consumatorilor din Tokyo, considerat un indicator principal al tendințelor prețurilor din Japonia, au crescut cu 1,9% în aprilie față de anul precedent, marcând cel mai rapid ritm anual din ultimii șapte ani, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri, scrie Reuters.

Creșterea inflației, determinată în principal de costurile alimentelor și de disiparea efectului reducerilor anterioare ale tarifelor pentru telefoanele mobile, subliniază opinia comună a economiștilor potrivit căreia Japonia va înregistra o accelerare a creșterii prețurilor până la ținta de 2% stabilită de banca centrală în următoarele luni.

"Inflația la nivel național (de bază) ar putea crește peste 2% în aprilie-iunie... deoarece imaginea a fost aceeași în ultimele luni - creșterile prețurilor la alimente s-au extins", a declarat Takumi Tsunoda, economist senior la Shinkin Central Bank Research Institute.

Indicatorul a marcat cea mai rapidă creștere din martie 2015, când indicele a crescut cu 2,2%.

În citirea de ansamblu, care include costurile alimentelor proaspete, IPC Tokyo a crescut cu 2,5% în aprilie față de anul precedent, cea mai rapidă creștere din octombrie 2014.

Efectul dispărutei reduceri a tarifelor pentru telefoanele mobile de anul trecut a împins în sus IPC general cu 0,80 puncte, în timp ce prețurile alimentelor neproaspete l-au împins în sus cu 0,17 puncte, au arătat datele.

Prețurile la energie în Tokyo au crescut cu 24,6% în aprilie, în ritm anual, mai lent decât în martie, datorită programelor guvernamentale de subvenționare a carburanților pentru a reduce costurile benzinei și ale altor energii.

Așa-numitul IPC de bază din Tokyo, excluzând alimentele proaspete și articolele energetice, a crescut cu 0,8% în aprilie, înregistrând prima creștere din martie 2021.

Banca Japoniei (BOJ) și-a majorat săptămâna trecută prognoza pentru rata inflației din acest an, dar și-a menținut neschimbată politica monetară, subliniind hotărârea de a menține stimulentele masive până când presiunile inflaționiste vor fi însoțite de creșteri salariale și de o cerere mai puternică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: prețuri tokyo