x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile la energia electrică ar putea crește cu 26% după liberalizarea pieței

Prețurile la energia electrică ar putea crește cu 26% după liberalizarea pieței

28 Dec 2020   •   12:00
Prețurile la energia electrică ar putea crește cu 26% după liberalizarea pieței
Sursa foto: antena3

Prețurile la energia electrică ar putea crește cu până la 26% de la 1 ianuarie 2021. Este motivul pentru care Asociația Energia Inteligentă propune amânarea cu 6 luni a liberalizării pieței.

Creșterile de prețuri la energia electrică pe care asociația le anticipează de la 1 ianuarie 2021 sunt cu 14% mai mari pentru Electrica Transilvania Nord, cu 13% pentru E-ON Ditribuție, cu 17% la Electrica Transilvania Sud, cu 26% mai mari la Enel Distribuție Banat, cu 17% mai mari la CEZ Distribuție, cu 15% la Electrica Muntenia Nord, cu 23% la Enel Distribuție Muntenia și cu 18% mai mari la Enel Distribuție Dobrogea.

Asociația a transmis o scrisoare deschiză Execcutivului, în  care arată că prețurile pe care consumatorii casnici vor trebui să le achite vor fi mult mai mari față de prețurile din piață.

"În consecință, pentru respectarea legii solicităm Parlamentului României, analizarea în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică, precum și amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.

Apreciem că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale nu trebuie să fie acțiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor", se arată în scrisoare.

În baza OUG 1/2020, s-a hotărât liberalizarea pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2021. A fost alocată o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieței de energie, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piață și să inițieze procesul de contractare, în vederea trecerii la piața liberă de la 1 ianuarie 2021.

Asociația arată că vina este a ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care-i reveneau. Nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică și nici activități specifice care să permită consumatorilor să-și aleagă furnizorul.

Prima postare pe site-ul ANRE a unei activități de informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat la 15 decembrie 2020, în condițiile în care pe 18 decembrie 2020 începea vacanța și activitățile specifice sărbătorilor de iarnă.

ANRE a emis legislația secundară necesară pregătirii pașilor liberalizării pieței de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieței, legislație care a fost continuu schimbată și modificată. ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos.

ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de la 1 ianuarie 2021, însă nu a spus că orice zi după această dată înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, stabilește la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanță (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Mediafax

×
Subiecte în articol: scumpire energie