x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni - Bancherii văd că leul se va aprecia

Previziuni - Bancherii văd că leul se va aprecia

de Daniela Ivan    |    01 Noi 2007   •   00:00
Previziuni - Bancherii văd că leul se va aprecia
Sursa foto: VLAD STAVRICA/

Un euro se va putea cumpăra cu 3,2 lei la sfărşitul acestui an, potrivit previziunilor BRD. Insă inflaţia se va situa in intervalul 6,2%-6,8%, peste ţinta oficială de 4%.

Previziuni - BRD a lansat raportul privind economia

Un euro se va putea cumpăra cu 3,2 lei la sfărşitul acestui an, potrivit previziunilor BRD. Insă inflaţia se va situa in intervalul 6,2%-6,8%, peste ţinta oficială de 4%.

Cursul de schimb leu-euro se va aprecia treptat şi va ajunge la 3 lei/euro in anul 2010, potrivit unui raport al BRD. Un euro este estimat la 3,2 lei pentru finalul anului 2007, la 3,15 lei pentru 2008 şi la 3,10 lei pentru anul 2009. "Ne aşteptăm ca investiţiile directe in Romănia să rămănă pozitive incă doi ani şi să se amplifice in anul 2009", spune Florin Libocor, economistul-şef al BRD. El nu exclude nici atingerea unui raport de 3 lei/euro, chiar mai devreme de 2010. Motorul investiţiilor directe il va reprezenta proiectele greenfield (incepute de la zero). Analiştii BRD au in vedere un nivel al investiţiilor străine directe de 6,5 miliarde euro in acest an, 7 miliarde de euro in 2008 şi 2009 şi 9 miliarde de euro in 2010.

Deficitul de cont curent. Este principala problemă cu care se confruntă economia romănească, mai ales că deficitul se va mări cu peste 8 puncte procentuale, ajungănd la un maxim de 18,8% din PIB, conform prognozei BRD. Investiţiile străine directe vor reprezenta mai puţin de jumătate din soldul negativ al balanţei de plăţi. Studiul citat indică un nivel al deficitului de cont curent de 14,1% din PIB in 2007, 15,6% din PIB in 2008, 17% din PIB in 2009 şi un maxim de 18,8% in 2010.

"Creşterea deficitului de cont curent se explică prin deteriorarea aportului balanţei comerciale. Lipseşte cu desăvărşire o strategie coerentă care să funcţioneze privind exporturile", spune Florin Libocor. El mai precizează că nu consumul populaţiei este marea problemă, ci importul de tehnologie, care nu se regăseşte in producţie. Singura explicaţie ar fi că o parte din această producţie se regăseşte in economia subterană, insă in Romănia nu există nici o estimare privind nivelul economiei nefiscalizate.

daniela.ivan@jurnalul.ro

Inflaţie

BRD estimează pentru 2007 o inflaţie de 6,2%, insă aceasta ar putea urca chiar şi pănă la 6,7%. La o rată medie lunară a inflaţiei de 0,5% pe ultimul trimestru, inflaţia pe decembrie se va plasa in jurul a 5,5%, acesta fiind scenariul optimist. Dacă presiunile asupra preţurilor persistă, iar rata medie lunară din ultimele trei luni se va situa la 0,9%, inflaţia la sfărşitul anului ar putea atinge chiar 6,7%. Potrivit lui Libocor, deşi ţinta pentru acest an este ratată, BNR va trebui să reacţioneze, intrucăt presiunile inflaţioniste vor persista, iar mecanismul de transmisie a unei astfel de măsuri se intinde pe şase luni. Florian Libocor spune că dobănda de politică monetară corespunzătoare actualului nivel al inflaţiei ar trebui să fie de 8%. "Acum inflaţia a urcat cu peste 200 de puncte de bază, deci ar trebui să avem o creştere de 100 de puncte de bază sau de cel puţin 50 de puncte de bază", a mai spus economistul-şef al BRD.

×
Subiecte în articol: economic