x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni sumbre pentru economia României: Deficit bugetar istoric. Șomajul va depăși 7%

Previziuni sumbre pentru economia României: Deficit bugetar istoric. Șomajul va depăși 7%

31 Oct 2020   •   20:30
Previziuni sumbre pentru economia României: Deficit bugetar istoric. Șomajul va depăși 7%

România va ajunge la un deficit bugetar istoric de 9,5% din PIB în 2020, economia se va contracta cu 5% în acest an, iar șomajul va urca la 7,3% în 2021, sunt estimările Agenției europene de evaluare financiară Fitch Rating. 

Deficitul bugetar mare este cauzat mai ales de cheltuielile legate de gestionarea pandemiei de coronavirus, care s-ar putea ridica la 7% din PIB. Partea bună este că măsurile au fost eficiente. 

Ratingul țării  rămâne la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. Acest indicator contează pentru costurile la care se împrumută statul sau marile companii dintr-o ţară.

Pe de o parte, România are un deficit bugetar și de cont curent mai mari decât alte state, dar o datorie guvernamentală moderată și indicatori privind guvernanţa şi dezvoltarea umană peste alte ţări.

„Este un mesaj atât de îngrijorare, dar şi de comfort, şi a venit exact la momentul potrivit şi, atenţie, la consecinţele pe care le-ar fi avut.

Scăderea de rating, de exemplu, cu un procent în general, cu o treaptă, se duce în deficit bugetar sau în cheltuieli cu dobânzile să zicem, tot cu un procent.

Confirmarea este pentru împrumuturile pe termen lung la moneda euro, ceea ce este un avantaj pentru România.

Mai avem, încă, atât de importantă, această capacitate de a te îndatora, pentru că situaţia deficitului bugetar este complicată, a deficitului de cont curent la fel şi a datoriei private externe, care este foarte mare şi noi nu o vedem, dar este un indicator critic şi foarte mare şi, acesta, prin comparaţie cu alte ţări, care au acelaşi rating.

Deci, consecinţele unei scăderi de rating în poziţiile României, chiar dacă perspectiva este negativă, sunt foarte importante şi foarte critice. Nu aveam loc de aşa ceva acum, în situaţia medicală, şi totul este foarte critic, aşa că am mai luat o gură de speranţă şi de oxigen”, a declarat prof.univ. Adrian Mitroi.

În urmă cu două zile, Moody’s a anunţat că menţine ratingul României.

Mediafax

×
Subiecte în articol: fitch deficit criza somaj rating