x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă 4 a ajuns la mâna bancherilor

Prima Casă 4 a ajuns la mâna bancherilor

de Daniela Ivan    |    30 Mar 2011   •   17:44
Prima Casă 4 a ajuns la mâna bancherilor

Guvernul a decis azi ca garanţia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă" să fie redusă la jumătate. Totodată a inclus în program şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp. Cu toate astea nu se ştie când sau dacă va mai începe programul. 

Depinde de decizia pe care băncile o vor lua, iar premierul Emil Boc le-a oferit bancherilor trei luni de zile în care să se gândească dacă acceptă noile condiţii ale Guvernului. "Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit». Între bănci va fi posibil transferul protofoliului de garanţii", a spus Boc.

Executivul a decis totodată ca şi persoane care în prezent deţin o casă în suprafaţă utilă maximă de 50 metri pătraţi şi care doresc un confort sporit să poată accesa credite prin acest program pentru cumpărarea unei noi locuinţe.
Guvernul a explicat săptămâna trecută că împărţirea riscului între stat şi bănci va conduce la dublararea plafonului total al garanţiilor, în prezent, de 1,5 miliarde de euro, şi a numărului de beneficiari. Creditele acordate prin programul Prima Casăau o rată a dobânzii egalăcu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

În ciuda acestor declaraţii optimiste ale premierului Boc, tinerii nu prea au motive de obtimism, demarearea programului mai are de aşteptat. Mai ales că Prima Casă 3 este aproape epuizat, 6 bănci au anunţat că au terminat plafonul, restul analizează ultimele credite. Bancherii nu prea sunt interesaţi de propunerea guvernului, o parte dintre băncile de top au lansat pe piaţă sau au în pregătire oferte tip Prima Casă. Deosebirea între programul guvernului şi cel al băncilor este nivelul avansului minim. La Prima Casă este de 5% din valoarea locuinţei, la programele băncilor variază între 10-20%.

×
Subiecte în articol: bănci credite imobiliare prima casă