x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Prima Casă" ar putea umfla preţurile

"Prima Casă" ar putea umfla preţurile

de Daniela Ivan    |    07 Iul 2009   •   00:00

Nici nu a prins bine contur intenţia Guvernului de a garanta creditele pentru "Prima Casă", că s-a şi înregistrat o uşoară creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară, în special pentru apartamentele de două camere.



Efectele nu sunt încă vizibile la nivelul întregii pieţe rezidenţiale, însă vânzătorii de apartamente de două camere nu mai sunt dispuşi să negocieze foarte mult preţul de tranzacţie, iar cei nou-intraţi pe piaţă au afişat preţuri uşor mai ridicate, potrivit companiei imobiliare Colliers International.

În sectoarele 2, 5 şi 6 s-au înregistrat creşteri uşoare ale BREI-Vechi (indice lunar care evaluează preţurile apartamentelor vechi - n.r), iar în sectoarele 1 şi 4 s-au constatat scăderi foarte reduse, în Sectorul 3 preţurile rămânând constante. În iunie, BREI-Vechi s-a situat la o valoare de 1.126 euro/mp, inclusiv TVA, similar nivelului din luna mai, când a fost de 1.131 euro/mp. Cu toate astea, "există zone în interiorul fiecărui sector care au înregistrat uşoare creşteri de preţ, acestea datorându-se mai mult dispariţiei ofertelor foarte scăzute sau atingerii unui punct critic.

După scăderi succesive şi lipsa de cumpărători activi din piaţă, mulţi proprietari şi-au retras apartamentele de la vânzare sau au refuzat să mai coboare preţul, observând de-a lungul lunilor de aşteptare că preţul scăzut de la lună la lună nu va garanta o tranzacţie", susţin analiştii imobiliari.

APARTAMENTE NOI
Mari speranţe îşi pun în acest program şi dezvoltatorii de proiecte imobiliare care stau de mai bine de un an cu apartamentele construite, dar nevândute. În Capitală şi în localităţile din aria metropolitană se pot găsi locuinţe ce se încadrează în "Prima Casă" în ansamblurile rezidenţiale Vivando (Parcul Carol), Brilliant Condominium (în apropiere de Piaţa Victoriei şi Bulevardul Magheru), Dona Block (Parcul Cişmigiu), Lotus Residence (Popeşti-Leordeni), Stil Residence (Piaţa Romană), Delea Veche (Strada Delea Veche), Confort City (Splaiul Unirii) sau Titan Atlantic (Liviu Rebreanu), potrivit unui comunicat Imobiliare.ro.

×
Subiecte în articol: economic