Relansat în acest an cu surle şi trâmbiţe, programul "Prima Casă 2" are crăpături pe la colţuri. Sau mai exact la primării şi bănci.
Premierul Emil Boc a constatat că programul nu funcţionează: primăriile nu dau autorizaţii de construcţie pentru locuinţele construite cu garanţia statului, în vreme ce băncile nu au astfel de credite în ofertă.
Ieri, Boc a acuzat iarăşi că întârzierea cu care primăriile emit autorizaţii de construcţie împiedică derularea programului "Prima Casă" şi a precizat că se va întâlni personal cu reprezentanţii băncilor pentru a identifica soluţii de rezolvare a problemelor. Boc l-a invitat şi pe Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, la şedinţa de Guvern pentru a da explicaţii. Gheţea este şi preşedintele CEC Bank.
"Dacă băncile sunt reticente în a acorda credite, trebuie ele întrebate, nu văd de ce să facă pasul înapoi şi să nu fie interesate dacă statul acoperă garanţia", a spus Boc la sediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, instituţie care gestionează acordarea garanţiei. "Lentoarea" cu care primăriile eliberează autorizaţiile de construcţie a fost criticată de Boc şi la finele săptămânii trecute.
Primul-ministru a afirmat duminică, în videconferinţa cu prefecţii, că, pentru a obţine garanţia de stat, banca trebuie să înainteze Fondului de Garantare un dosar cu autorizaţie de construcţie, dar "birocraţia" administraţiei locale creează piedici în acest proces.
Guvernul asigură prin "Prima Casă" garantarea creditelor de până la 60.000 de euro la cumpărarea unei locuinţe vechi şi 70.000 pentru construcţii de la zero. Cei care se asociază pot primi o garanţie de 75.000 de euro tot pentru case noi.