x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Prima Casă", completată

"Prima Casă", completată

de Florina Zainescu    |    18 Iun 2009   •   00:00

Prin programul "Prima Casă", statul va garanta şi creditele pentru construcţia unei case sau achiziţionarea uneia în construcţie.



Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că, în urma observaţiilor primite în ultimele zile, Executivul a întors de la publicare Normele de aplicate ale "Primei Case" şi le-a modificat. Astfel, programul nu va mai viza doar locuinţe terminate şi înscrise în Cartea Funciară, ci şi case în construcţie sau în fază de proiect. Actul normativ se publică joi în Monitorul Oficial.


CASELE ÎN REGIE PROPRIE, EXCLUSE
Sună bine, veţi spune. Şi totuşi, cei care vor să-şi facă o casă în regie proprie nu au motive de bucurie. Şi asta deoarece mecanismul stabilit de Guvern în cazul caselor în construcţie sau în proiect prevede acordarea creditului abia după finalizarea respectivelor construcţii. Practic, doritorii se duc la bancă cu o cerere de finanţare şi un antecontract de vânzare-cumpărare (în cazul caselor în construcţie, denumite de guvernanţi "la roşu") sau cu un contract de construcţie cu o societate din domeniu (în cazul proiectelor).

În urma constatării încadrării solicitantului în criteriile de eligibilitate ale programului, banca va emite o promisiune de creditare, dacă va obţine şi o promisiune de garantare de la stat, a explicat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Cele două promisiuni - de garantare şi de creditare - sunt valabile pe o perioadă de 18 luni, timp în care casa în cauză trebuie terminată.

Abia când locuinţa este gata promisiunea de creditare şi cea de garantare se transformă într-un contract de garantare, iar beneficiarul intră în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului. Până la achitarea creditului, casa devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor. De asemenea, va fi dificil pentru un om de rând să găsească o firmă de construcţii cu bani, dispusă să-şi piardă timpul şi să "blocheze" fonduri ca să-i construiască lui o căsuţă ieftină, cine ştie unde. În aceste condiţii, modificarea normelor vine în sprijinul marilor dezvoltatori imobiliari care au apartamente în construcţie şi sunt blocaţi pentru că ai lor clienţi, deşi au plătit avans şi s-au angajat să cumpere, nu au în acest moment acces la credite.


CONDIŢII

În rest, condiţiile "Primei Case" au rămas neschimbate. Împrumutul pentru care statul acordă garanţie nu trebuie să depăşească 60.000 de euro. Avansul va fi de 5%, iar rata dobânzii, Euribor la 3 luni, plus maximum 4% pe an la creditele în euro sau Robor plus maximum 2,5% pentru lei.

Nu se cunosc încă băncile care vor participa la program. Instituţiile de credit au la dispoziţie şapte zile să anunţe Ministerul Finanţelor dacă vor să participe şi ce condiţii oferă. Oamenii din minister vor analiza ofertele şi vor stabili băncile eligibile.

×
Subiecte în articol: economic