x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă, cu 40% mai ieftină

Prima Casă, cu 40% mai ieftină

de Vali Blanaru    |    30 Iun 2009   •   00:00
Prima Casă, cu 40% mai ieftină
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

Douăzeci de bănci au depus oferte pentru programul "Prima Casă", iar costurile totale ale finanţării vor fi cu 42%-49% mai scăzute decât creditele ipotecare, a declarat ieri Gheorghe Pogea (foto), ministrul Finanţelor Publice.



Valoarea totală a ofertelor depuse de bănci este de 1,460 de miliarde de euro, peste plafonul de un miliard de euro alocat de stat acestui program. Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank şi Garanti Bank.

AVANS DE 3.000 EURO
După analiza ofertelor, Ministerul Finanţelor împreună cu Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor vor comunica şi vor face publice în mod oficial, pe site, toate aceste bănci. "Multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare, această competiţie care se va stabili nu va fi decât în interesul cetăţeanului", a mai spus Pogea. El a menţionat că, prin acest program, cu un avans de 3.000 euro, un român îşi poate cumpăra o casă.

Spre deosebire de creditele ipotecare actuale, dobânzile sau costurile totale aferente programului "Prima Casă" sunt mai scăzute cu 42% până la 49% faţă de situaţia actuală, ceea ce înseamnă zeci de mii de euro care pot fi economisiţi. "BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane", a spus Pogea. Datele privind plafonul acceptat de bănci vor fi prezentate pe site-ul ministerului.

"Aş putea spune că multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare, această competiţie care se va stabili nu va fi decât în interesul cetăţeanului", a mai spus Pogea. Ministrul Finanţelor a precizat că toate costurile pentru acest credit, aşa cum a fost stabilit prin normele metodologice ale Executivului, au fost îndeplinite de toate băncile care s-au înscris în program.

ÎN LINIE DREAPTĂ
Până la data de 2 iulie se va semna un ordin comun între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul pentru IMM-uri, în care se va stabili exact convenţia de implementare a programului. După semnarea acestui ordin, băncile urmează să semneze individual cu Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri câte o convenţie de garantare. "Părerea mea este că în prima parte, practic până la 15 iulie cel târziu, dacă e să discutăm de toate băncile, el va intra în efectivitate şi oamenii vor putea să ia credite", a spus Pogea, despre perioada până la implementarea programului.

×
Subiecte în articol: economic bank