x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primii brokeri romani cotati la BVB

Primii brokeri romani cotati la BVB

31 Iul 2004   •   00:00

Pana la sfarsitul anului, Broker Cluj-Napoca va deveni prima societate de brokeraj care va fi tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti, fiind totodata si membra a acesteia.

ADRIAN N. IONESCU

Clujenii acuza excesul de birocratie al autoritatii supreme a pietei de capital.

CNVM si-a dat avizul preliminar pentru majorarea de capital a societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Broker din Cluj- Napoca. Potrivit presedintelui acesteia, Petru Prunea, urmatorul pas va fi desfasurarea ofertei publice de actiuni a acesteia, programata pentru sfarsitul lunii viitoare. Prunea spera ca, in septembrie, sa poata depune documentatia pentru admiterea la cota Bursei (BVB).

Pentru prima data in Romania se vor putea tranzactiona actiunile unei companii care intermediaza ea insasi operatiunile investitorilor. SSIF Broker are acum un capital social de 40,9 miliarde de lei si intentioneaza sa intre la cota BVB cu un capital de cel putin 208 miliarde de lei.

PREMIERA. Piata romaneasca va intra intr-o noua etapa imediat ce o societate de brokeraj pe piata de capital isi va deschide capitalul social publicului si se va lista la bursa, acolo unde opereaza ea insasi in numele clientilor sai si in nume personal.

Noua lege a pietei de capital permite bancilor sa opereze direct la burse, fapt care reprezinta un pericol pentru societatile de brokeraj, in general, mai slabe atat financiar, cat si ca infrastructura. Majoritatea acestora au capitaluri sociale sub 10 miliarde de lei, spre deosebire de banci, al caror capital minim obligatoriu trebuie sa fie de 370 miliarde de lei. Diferenta de forta a ingrijorat mediile brokerilor, multe dintre SSIF-uri cautand solutii de fuziune sau de capitalizare, inaccesibile insa multora dintre societati.

Campania de cotare a SSIF Broker ar putea infirma opinia majoritatii analistilor, conform carora in Romania este improbabila dezvoltarea unei mari case de brokeraj care, cel putin formal, sa nu fie legata de un grup bancar si sa poata concura cu succes cu bancile.

BIROCRATIA. Drumul premierei pana la ziua in care primul investitor ar putea tranzactiona actiunile SSIF Broker este mai lung si mai putin glorios decat pare. "In cont zac inca 133 miliarde pe care actionarii nostri le-au mobilizat pentru prima etapa a majorarii de capital si care, neinvestite si pentru numai o zi, aduc mari pierderi", se plange Petru Prunea, presedintele companiei clujene. CNVM nu a avizat "prealabil" majorarea de capital, motivand ca nu a primit notificarile privind intentia unor actionari de a depasi pragul de 10% din actiuni, care confera statutul oficial de actionar semnificativ.

Intre SSIF Broker si CNVM a avut loc un dialog adeseori acid, marcat de acuzatii vehemente din partea lui Prunea si de raspunsuri ca la carte din partea Gabrielei Anghelache, presedintele CNVM.

CEL PUTIN BIROCRATIE

"Daca ostilitatea cel putin birocratica a Comisiei nu ne va impiedica, vom lansa prin BVB o oferta publica de noi actiuni in valoare de 35-40 de miliarde de lei, care ar asigura o lichiditate sporita", spune Petru Prunea. Lichiditatea (accesibilitatea actiunilor) este stimulata si de statutul SSIF Broker, care prevede ca pachetul maxim care poate fi detinut de un actionar este de 15%, in prezent numai trei persoane fizice depasind pragul de 10%. Gabriela Anghelache apreciaza listarea companiei clujene drept "un lucru bun pentru piata, daca societatea va indeplini toate conditiile legale".

×
Subiecte în articol: economic capital