x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul Nokia de la Jucu

Primul Nokia de la Jucu

de Andreea Mocanu    |    12 Feb 2008   •   00:00
Primul Nokia de la Jucu
Sursa foto: Christian Silva/

Compania Nokia a început producţia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, urmând a fi ansamblat aici modelul 1200 pentru pieţele din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Compania Nokia a început producţia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, urmând a fi ansamblat aici modelul 1200 pentru pieţele din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu a fost deschisă ieri, în prezenţa unor membri ai stafului mondial al companiei finlandeze din domeniul IT. La inaugurare, pe lângă autorităţile locale, a participat vicepreşedintele Nokia, Juha Putkiranta. Oficialul finlandez a declarat că judeţul Cluj a fost ales pentru fabrica Nokia întrucât forţa de muncă este calificată şi zona este aproape de pieţele de desfacere vizate de Nokia, respectiv Europa de Est, Africa şi Orientul Mijlociu.

“Am ales Jucu pentru apropierea de pieţele de desfacere, apoi pentru că în judeţul Cluj există o tradiţie industrială care ne-a ajutat să ne alegem angajaţii. În anii următori, această zonă se va transforma radi­cal şi va deveni o zonă tehnologică. Nokia e mândră că este motorul dezvoltării zonei”, a spus Putkiranta. Acesta a adăugat că este foarte important faptul că în urmă cu şapte luni a început construcţia fabricii, iar acum se produc primele telefoane. Clujul are o îndelungată tradiţie industrială, fapt care a permis Nokia să recruteze angajaţi cu bune abilităţi tehnice, a adăugat vicepreşedintele Nokia.

 

PARC INDUSTRIAL. Un alt motiv pentru demararea investiţiei de la Jucu este parcul industrial creat de societatea Tetarom, de­ţi­nută de Consiliul Judeţean, care a permis partenerilor Nokia să in­ves­tească. Terenul pe care a fost construită unitatea de producţie a fost oferit la preţuri modice investitorilor din Nokia Village.

Deja şi-au anunţat intenţia de a investi la Jucu gigantul chinez BYD, care va produce acumulatori pentru telefoanele mobile, precum şi Hansaprint. Aceasta este cea mai mare editură din ţările scandinave şi va tipări la Jucu manualele de utilizare a telefoanelor mobile, precum şi ambalajele din carton pentru acestea. Nokia a anunţat, în martie 2007, că va înfiinţa o unitate de producţie de telefoane mobile în România, investiţia fiind estimată la 60 de milioane de euro.

 

Personal

Fabrica Nokia a început producţia cu 350 de muncitori. În staf-ul fabricii au fost aduşi an­ga­jaţi ai concernului finlandez, de la indieni până la chinezi, iar managerul general al fabricii este un american, texanul John Guerry. “În prima fază, aceşti angajatori nu vor avea probleme cu forţa de muncă. Peste câţiva ani, probabil, investitorii vor trebui să aducă muncitori din ju­de­ţe­le învecinate ori să îi readucă acasă pe românii plecaţi la mun­că în străinătate”, spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Da­ni­el Don. Nokia va trebui să îşi schim­be politica, deoarece sala­riul mediu oferit muncitorilor este de aproximativ 800 de lei. În pri­ma etapă a demarării produc­ţi­ei, Nokia va angaja la Cluj 500 de oameni, iar până la sfârşitul anului 2009 fabrica va avea aproximativ 3.500 de angajaţi.

×
Subiecte în articol: economic nokia jucu