x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul unicorn românesc, UiPath, ar putea fi listat la bursă

Primul unicorn românesc, UiPath, ar putea fi listat la bursă

27 Feb 2020   •   16:25
Primul unicorn românesc, UiPath, ar putea fi listat la bursă
Sursa foto: antena1

Primul unicorn românesc, UiPath, producător de software evaluat la şapte miliarde de dolari în 2019, ar putea fi listat la bursă (IPO) în primăvara anului viitor, potrivit Bloomberg. În 2019 a obținut 568 milioane de dolari prin strângere de fonduri. 

"Ne-am început călătoria de creştere în 2016 şi dacă vă uitaţi la vârsta medie a unei companii care demarează un IPO este probabil şapte ani, aşa că nu există motive de grabă. Trebuie să devii o companie publică la un moment dat pentru a permite angajaţilor tăi să obţină mai mult lichiditate, să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct", a spus Daniel Dines, co-fondator și director general UiPath, într-un interviu pentru Bloomberg.

A fost înființat în 2005 sub numele DeskOver, iar zece ani mai târziu și-a schimbat denumirea în UiPath. Start-up-ul românesc s-a dezvoltat peste ocean, unde a reușit să atragă clienți importanți precum McDonald s, Duracell, CIA, US Navy. 

Printre investitorii societății se află Sequoia, Sands  Capital, CapitalG, Wellington Management. Veniturile s-au ridicat la 360 milioane de dolari în 2019.

"Deşi, din punct de vedere tehnic, UiPath poate demara un IPO nu cred că vor face acest lucru. Au deja fonduri importante pe care le-au strâns, un miliard de dolari, şi nu trebuie să îşi lege mâinile la spate pe piaţa de capital", a spus Kathy Gao, analist la BloombergNEF. Ea explică faptul că singura companie de automatizare care a demarat un IPO este Blue Prism, care a vrut să emită acţiuni suplimentare pentru a-şi acoperi pierderile operaţionale dar s-au opus acționarii.

UiPath a dezvoltat la început un browser destinat consumatorilor dar a renunţat după ce a realizat că tehnologia sa poate fi folosită ca un ajutor robotic pentru multe sarcini repetitive (RPA).

Start-up-ul activează pe o piață unde este concurat de alți producători de software precum Kofak, Blue Prism Group, Automation Anywhere. 

"Vedem că există o concurenţă crescută, chiar şi Microsoft a spus că va veni cu o soluţie de tip RPA. Aceasta este o veste bună pentru industrie", a spus Daniel Dines.

Co-fondatorul Uipath nu a oferit detalii financiare privitoare la posibila listare inițială la bursă (IPO) a companiei. Însă el a spus că UiPath ar putea ajuta unitățile medicale să facă față epidemiei de coronavirus prin diagnosticarea mai rapidă a bolnavilor și evitarea astfel a blocajelor. 



 



 

×
Subiecte în articol: Uipath Start Up unicorn ipo bursa