x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare - BCR, cumparata de Erste Bank

Privatizare - BCR, cumparata de Erste Bank

de Adrian Mihai    |    21 Dec 2005   •   00:00
Privatizare - BCR, cumparata de Erste Bank

Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania, a intrat in posesia austriecilor de la Erste Bank.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a intrat in posesia austriecilor de la Erste Bank.

Banca Comerciala Romana (BCR) merge la Erste Bank, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare in stilul decernarii premiilor Oscar. "Pretul oferit pe actiune este de 7,65 euro, ceea ce inseamna ca pretul final este in jur a 3,751 miliarde de euro. Pretul demonstreaza ca bunurile romanesti au valoare europeana", a apreciat Vladescu.

TENSIUNE. Intrarea membrilor comisiei de privatizare in sala conferintei de presa era programata pentru ora 19:07. O intarziere de doar cateva minute a pus pe jar televiziunile, care aveau rezervat timpul de satelit. Ziaristii din presa scrisa fierbeau si ei. Asteptau sa completeze articolele pregatite cu informatia esentiala: castigatorul si pretul. La ora 18:50 zaresc numele castigatorului pe ecranul laptopului de pe care se facea proiectia oficiala pe ecran. Sa fie vorba tot de doua versiuni gata pregatite, cu ambele banci competitoare? Primul vorbeste reprezentantul castigatorului. Este incantat de rezultat si de procesul de privatizare in sine. Este atat de incantat incat ne promite ca ne va da o mana de ajutor la intrarea in Europa. "Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a aduce Romania in Europa", ne promite Manfred Wimmer, directorul de strategie al Erste Bank. Austria va avea presedintia UE cand se va decide daca Romania adera la termen. Multumit de privatizare se declara si reprezentantul Millennium BCP, dar nu si de rezultat.

BERD SI IFC. Multumiti se declara si reprezentantii BERD si IFC. Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Actiunile valoreaza acum 1,515 miliarde de euro. Reprezentantii celor doua institutii au marturisit ca nu se asteptau nici ei sa obtina un asemenea rezultat, dar amintesc si faptul ca acum doi ani prespectivele Romaniei erau sumbre.

PRETURILE. La final, Sebastian Vladescu i-a oferit vicepresedintelui comisiei de privatizare, Nicolae Cinteza, hard-discul calculatorului care a mijlocit tranzactia si care "stia" si pretul oferit de BCP. Trei lovituri de ciocan se presupune ca au distrus dovezile privind pretul oferit de cel de-al doilea clasat. Acesta va mai ramane in plicul sigilat al Finantelor si in mintea reprezentantului bancii care a introdus oferta in computer.

DOMINATIA AUSTRIACA
Dupa achizitia BCR, austriecii au ajuns sa detina controlul celor mai mari societati romanesti. Grupul OMV detine o cota importanta din piata petrolului, dupa achizitia PETROM. Ierarhia in sistemul bancar s-a schimbat tot in favoarea austriecilor: Erste a achizitionat cea mai mare banca romaneasca, iar Raiffeisen a transformat falimentara Banca Agricola in a treia banca dupa cota de piata. BCR detine o retea nationala de aproximativ 340 de sucursale, un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de clienti persoane fizice si 300.000 clienti persoane juridice. Totusi, deocamdata austriecii nu pot lua decizii care sa schimbe statutul bancii, fara a avea sprijinul actionarilor minoritari. Potrivit actualului statut al bancii, deciziile se iau cu votul a 75% din actionari. Or austriecii au cumparat doar 61,8% din actiuni, restul aflandu-se in posesia celor 5 SIF-uri si a salariatilor bancii.

PLANURI PENTRU BCR
Erste Bank va atrage 2,4 miliarde euro in primul trimestru al anului 2006, pentru finantarea activitatii BCR. Conform planului de afaceri, austriecii tintesc o rata de profitabilitate a investitiei de aproximativ 10% incepand cu anul 2009. Rata medie de crestere a profitului de 15% stabilita initial pentru perioada 2005-2008 va fi crescuta la peste 20% pentru perioada 2005-2009. Contractul de privatizare include garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat pentru pachetul de 62% din totalul actiunilor BCR si prevede acces imediat si putere de decizie asupra bancii romane. Austriecii vor lansa un program de integrare si restructurare. Ei vor sa reduca raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35%. Erste Bank promite investitii in valoare de 100 milioane euro in urmatorii 3 ani pentru reteaua de retail si infrastructura IT. Costurile procesului de integrare in valoare de 90 milioane euro vor fi declarate pe parcursul anului 2006. Tot anul viitor, Erste estimeaza ca 100 de milioane de euro vor reprezenta pierderile din creditele acordate si alte 100 de milioane de euro sume provenite din taxele datorate.
×