x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare "cu dedicatie"

Privatizare "cu dedicatie"

16 Iul 2004   •   00:00
Privatizare "cu dedicatie"

BUSINESS

O privatizare dezastruoasa a lui Ovidiu Musetescu, prin care i-a incredintat Colorom Codlea dubiosului Kesser, e pe cale de a fi ingropata. AVAS pregateste reprivatizarea si transformarea ei intr-un parc industrial Povestea Colorom se leaga de numele firmei off shore Fletcher Group a controversatului om de afaceri Fatih Kesser. Societatea a fost aleasa de Ovidiu Musetescu pentru a prelua combinatul din Codlea.
CATALIN BUDESCU

Rezultatul? Colorom se zbate acum sa scape de la lichidarea voluntara ceruta de AVAS, institutia inventata prin contopirea APAPS cu AVAB.

Fostul APAPS a beneficiat, la timpul respectiv, pentru privatizarea Colorom Codlea, de serviciile consultantului Societe Generale Conseil Pays Emergents Paris si ale Bancii Romane pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. Alegerea facuta a fost insa una total falimentara pentru societate. La acel moment, Fletcher Group oferea 7.240.000 de dolari, din care numai 200.000 pentru pachetul de actiuni, iar restul pentru investitii tehnologice si de mediu. Nu s-a facut nimic, contractul de vanzare-cumparare s-a reziliat, iar Colorom a intrat in faliment, fiind trecuta de fostul APAPS pe lista societatilor propuse pentru lichidarea voluntara.

ULTIMA SANSA. Sindicalistii de la Colorom, alaturi de vicepresedintele Blocului National Sindical, Minel Ivascu, au avut zilele trecute o intalnire cu presedintele AVAS, Mircea Ursache, si vicepresedintele pe probleme de postprivatizare si relatia cu Parlamentul, Victor Dumitriu. La intalnire au participat, de asemenea, reprezentantii firmelor Expert SA Arad, desemnata de AVAS pentru a derula procedurile de lichidare voluntara a Colorom, si Vega Intercont Bucuresti, un partener al Colorom care doreste sa se implice in reprivatizare. Liderii sindicali si reprezentantii PAS au solicitat AVAS scoaterea societatii din lichidare si relansarea la privatizare. Acestia s-au aratat interesati de achizitionarea pachetului de actiuni detinut de stat la Colorom, prin intermediul unui consortiu din care sa faca parte si Vega Intercont Bucuresti. De asemenea, una dintre solutiile alternative ar mai putea fi si transformarea societatii din Codlea intr-un parc industrial.

CONTRABANDA SI SPALARE DE BANI. Fostul patron Kesser Mehmet Fatih, arestat la un moment dat pe un mandat emis de Victor Ponta (pe vremea cand acesta era procuror la Parchetul General), facea parte, conform procurorilor sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintr-o grupare infractionala constituita din cetateni romani si turci. Acestia au actionat in vederea comiterii unor infractiuni de fraudare a bugetului de stat prin rambursari ilegale de TVA aferente unor operatiuni comerciale si bancare fictive. Grupul criminal organizat era structurat in doua retele. Una era specializata in folosirea de societati comerciale tip fantoma infiintate de catre membrii retelei turce, in care, de obicei, asociatii aveau identitati false si care, prin incheierea unor contracte fictive de imprumut, justificau existenta unor sume mari de bani rulate bancar fictiv (pentru a se crea aparenta legalitatii unor plati).

Prin acest mijloc s-a incercat si inducerea in eroare a reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov, solicitand rambursarea de TVA aferenta unor operatiuni comerciale fictive cu utilaje de morarit si panificatie.

SMECHERIA INVESTITIILOR ASUMATE

Kesser Fatih, care a detinut si Nitramonia Fagaras, alt "mare succes" al privatizarilor lui Musetescu, coordona si o a doua retea de infractori. Acestia, dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Colorom SA de catre Fletcher Group LLC, in scopul platii datoriilor si a realizarii investitiilor asumate prin contractul de privatizare, au creat circuite comerciale si financiar-bancare fictive, prin care au obtinut suma de 18,9 miliarde de lei. Suma era tradusa prin rambursare de TVA, aferenta unor operatiuni de export esente alimentare, reala din punct de vedere al transportului fizic peste granita, dar fictiva in ceea ce priveste calitatea marfii (s-au exportat fie produse expirate, fie esente diluate in proportie de 98%-99 % cu apa). Banii obtinuti au fost folositi de membrii retelei in parte pentru rambursarea unui credit bancar sau au fost transferati succesiv prin conturile mai multor societati comerciale, apoi ridicati in numerar, schimbati in valuta si depusa in contul firmei Fletcher Group LLC. De aici, suma a fost virata in contul Colorom, cu titlu de investitii. In acest fel, obligatiile asumate de firma off shore prin contractul de privatizare se realizau fara ca aceasta sa investeasca vreun ban din buzunarul propriu.
×
Subiecte în articol: economic colorom