x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare in trepte la JT

Privatizare in trepte la JT

09 Iun 2004   •   00:00

Guvernul japonez va lansa o oferta de actiuni ale producatorului de tutun Japan Tobacco (JT), al treilea din lume, in valoare de 2,2 miliarde dolari, propunand un discount de 2,09%.

Statul isi va diminua, astfel, de la 64,5% la 50%, participatia la capitalul JT - fost monopol de stat, mai cunoscut pentru marcile de tigarete Camel, Winston, Salem si Mild Seven.

Din oferta totala de actiuni, o cota de 31,5% va fi alocata pietelor externe, iar restul va fi vandut in Japonia, indeosebi investitorilor institutionali. Pachetul rezervat pietelor internationale a fost majorat de la nivelul de 28% prevazut initial, reflectand cererea importanta din partea investitorilor.

Operatiunea reprezinta un pas catre realizarea visului JT de a fi privatizata integral, compania considerand ca ar face fata mai usor in acest mod concurentei din industria mondiala a tutunului. JT, a carui privatizare a inceput in 1985, controleaza circa 73% din piata interna de 35,7 miliarde de dolari - a treia ca marime, dupa China si SUA. Compania si-a marit prezenta pe plan mondial dupa ce a cumparat operatiunile din afara SUA ale R.J. Reynolds Tobacco Holdings, in 1999.

×
Subiecte în articol: economic