In primele 9 luni ale anului 2004, fluxul investitiilor straine directe a atins valoarea de 1,6 miliarde de euro. Cumpararea Petrom de grupul austriac OMV va duce insa la dublarea acestei sume pana la o valoare de aproximativ 3,3 miliarde de euro.
CATALIN BUDESCU
TRANZACTIE. Contractul de vanzare a Societatii Nationale a Petrolului - Petrom a adus in tara aproape 1,7 miliarde de euro
|
Investitiile straine vor depasi valoarea de 3 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2004, ceea ce ar reprezenta o dublare a volumului investitional fata de anul trecut, conform Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Revizuirea estimarilor Agentiei se datoreaza prognozei de intrare in Romania, in perioada imediat urmatoare, a capitalului de 1,5 miliarde de euro, rezultat din privatizarea companiei SNP Petrom.
1,6 MILIARDE DE EURO. Primele trei trimestre ale anului 2004 au inregistrat un volum al investitiilor straine directe de 1.639 milioane de euro, comparativ cu 1.174 milioane de euro atrase in perioada similara a anului precedent. Datele statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei prezinta o crestere de aproximativ 40% a fluxului de investitii straine in Romania in primele 9 luni ale acestui an fata de perioada ianuarie-septembrie 2003. Aceasta evolutie se datoreaza in primul rand privatizarii BCR, investitiilor noi de tip greenfield - Holzindustrie Schweighofer, YKK SRL, Medisystem Hospital SA, Lek Farmatech, precum si celor de tipul brownfield (dezvoltarea investitiilor existente), cum sunt cele ale Anchor Mall Development si Roti Auto SA. La acestea se adauga si majorarile de capital la Automobile Dacia, Michelin, Carpatcement, Unilever, Santierul Naval Constanta si Industria Sarmei Campia Turzii.
UTILITATILE. Ultimul trimestru al anului 2004 va marca intrarea, la mijlocul lunii decembrie, la bugetul statului, a sumei de 1,5 miliarde de euro, reprezentand transferul financiar realizat prin privatizarea SNP Petrom, aprobata zilele acestea de Parlament. De asemenea, Legislativul a aprobat si legile privind privatizarea celor doua societati Electrica (Dobrogea si Banat) si a societatilor comerciale de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Targu-Mures, demers care va atrage pentru anul urmator inca o transa de investitii straine directe, in valoare de aproximativ 700 de milioane de euro.
COMPETITIE
|
Alexandru Popa, presedintele ARIS, a precizat ca "adoptarea legii privind privatizarea Petrom plaseaza tara noastra in adevarata competitie la care trebuie sa faca fata Romania. Incepem prin dublarea, de la un an la altul, a fluxului investional, sa ne apropiem de adevarata valoare pe care mediul international o asteapta de la noi". De asemenea, "cei 3,3 miliarde de euro atrasi de Romania, pe care ii prognozam pana la sfarsitul acestui an, semnifica interesul real pe care l-am capatat", a considerat acesta.
|
Citește pe Antena3.ro