x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizarea, pusă pe butuci

Privatizarea, pusă pe butuci

11 Ian 2010   •   00:00
Privatizarea, pusă pe butuci
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Privatizarea n-a adus în 2009 nici un ban la bugetul statului, după ce în anii anteriori vânzarea de către stat a companiilor din portofoliu a adus venituri consistente. Instituţiile care se ocupă cu privatizarea, AVAS şi OPSPI, au bifat 2009 drept un an fără realizări.



Incertitudinile privind soarta Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi comasarea sectorului energetic în două companii gigant care să integreze toţi producătorii vor bloca privatizarea şi mai departe în 2010.

Statul nu mai are companii atractive pentru a le oferi investitorilor, consideră analiştii. "În primul rând, ce să mai privatizeze? Singurele care au mai rămas sunt hidrocentralele şi Romgaz. Dar nu ştiu dacă va îndrăzni cineva să privatizeze hidrocentralele, care sunt monopol natural. Cei care vor face asta sunt trădători de neam şi ţară. Cu AVAS se poate face orice acum, deoarece nu mai este aşa important", consideră analistul economic Ilie Şerbănescu.

VIDEANU VREA AVAS
Surse guvernamentale au declarat miercurea trecută pentru Jurnalul Naţional că Guvernul intenţionează să desfiinţeze AVAS, iar atribuţiile sale să fie preluate de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu. Situaţia a fost discutată în şedinţa Executivului de miercuri, însă nu s-a luat nici o soluţie din cauza problemelor ivite. Astfel, una dintre soluţii este comasarea cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) sau înfiinţarea unui departament separat. Însă OPSPI nu are atribuţii de monitorizare postprivatizare a respectării contractelor. În acelaşi timp, ar fi nevoie de modificarea legii de funcţionare a ministerului Economiei pentru a include şi recuperarea creanţelor. Transferul AVAS la MEC va însemna şi disponibilizarea a numeroşi angajaţi ai instituţiei, dar şi plata celor care vor fi menţinuţi de la bugetul statului. Până acum, AVAS avea statut de autoritate care se autofinanţa din încasările realizate.

Transparenţă zero
Nimeni din cadrul Ministerului Economiei nu a vrut să furnizeze informaţii despre soarta AVAS. Ministrul Adriean Videanu nu a catadicsit să răspundă numeroaselor telefoane şi SMS-uri date de reporterii ziarului nostru. În acelaşi timp, secretarii de stat din minister contactaţi de noi nu au vrut să furnizeze nici o informaţie despre acest subiect. Ne facem datoria de a îi reaminti ministrului Videanu că funcţia pe care o deţine este în slujba cetăţeanului şi este plătit de la bugetul de stat. Adriean Videanu poate fi contactat la numărul de telefon 0733.800.300 sau la adresa de e-mail . Poate va răspunde cetăţenilor României. (Mişcarea de rezistenţă)

Cronica neputinţei
Anul 2009 a fost unul dintre cele mai crunte pentru AVAS, care s-a confruntat cu scăderea dramatică a veniturilor. AVAS a ratat majoritatea proiectelor anunţate: privatizarea Avioane Craiova, IAR Ghimbav şi a Petromin. Comasarea societăţilor energetice de stat în doi giganţi care să includă toţi producătorii a blocat şi marile privatizări din energie sau listările de acţiuni la bursă. În ograda lui Videanu, vânzarea Oltchim şi Antibiotice Iaşi a fost amânată pe termen nedefinit.

×
Subiecte în articol: economic