x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizarile energetice vor fi facturate in 2005

Privatizarile energetice vor fi facturate in 2005

02 Dec 2004   •   00:00

Privatizarile din sectorul energetic vor aduce anul viitor investitii straine in valoare de 700 milioane de euro.


CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
PROFITABIL. Privatizarea Electrica va aduce cresterea investitiilor straine
Legile privind privatizarea celor doua societati Electrica Dobrogea si Banat precum si a societatilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud si Nord vor fi adoptate la inceputul anului viitor. Promulgarea acestora va insemna ca valoarea capitalului strain pentru anul 2005 porneste de la un plus de 700 milioane de euro.

STRATEGII. Chiar daca anul 2005 se anunta pentru Romania a fi unul prolific in atragerea de investitii straine pe timp mediu si lung (in urmatorii 2-3 ani) este necesar o regandire si remodelare a activitatilor de atragere a capitalului strain. In prezent cele mai multe dintre investitii sunt de tipul greenfield si brownfield, care au un impact semnificativ in economie, este drept insa ca nu pe termen scurt.

In afara de domeniile care inregistreaza o crestere accelerata in toata regiunea Central si Est-Europeana, cum ar fi industria componentelor auto, energetica, precum si IT&C, investitorii sunt interesati de domeniile industriale cu traditie in Romania, precum industria echipamentelor electrice si electrocasnice, a prelucrarii lemnului, a retail-ului sau a serviciilor financiar-bancare, turismul, serviciile imobiliare, dar si a telecomunicatiilor sau subansamblurilor electronice. "In general, asa cum am mai spus, investitorii au descoperit ca pot conta pe o forta de munca foarte bine pregatita, ceea ce le permite sa demareze in tara noastra proiecte, la standarde inalte de calitate", ne-a declarat Alexandru Popa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

BUCURESTIUL RAMANE IN FRUNTE. O harta a investitiilor straine arata o Romanie cu trei viteze. "Bucuresti-Ilfov si vestul tarii, insemnand si zone din centrul Transilvaniei, au avut un demaraj economic bun, cu o crestere constanta din ’90 si pana in prezent, atragand peste 50% din totalul capitalului social strain investit. Varfurile unde viteza investitiilor este peste ce se inregistreaza la nivel national, sunt Bucurestiul, Timisul, Arad, Bihor, Sibiu etc. Mai exista o zona a Romaniei, formata in principal din regiunile sud-est si sud-Muntenia, in care viteza investitiilor este relativ constanta, dar al caror potential este inca insuficient pus in valoare. Din pacate, cea de-a treia viteza a investitiilor straine inseamna zonele din nord-estul Romaniei dar si din sud-vest cum ar fi Oltenia, unde nivelul investitiilor este abia perceput de economia din zonele respective, cu efect si asupra nivelului de trai.

INVESTITII IN 2004
O prima estimare pentru anul in curs a nivelului investitiilor straine arata o dublare a fluxului investitional fata de anul trecut, ajungandu-se la o valoare de peste 3,3 miliarde de euro. "Cresterea se bazeaza si pe privatizarea SNP Petrom, avand in vedere ca in ultimul trimestru al anului vor intra in tara peste 1,5 miliarde euro, ca urmare a finalizarii procedurilor de transfer al proprietatii statului, prin aprobarea de catre Parlament a Legii privind privatizarea SNP Petrom", a spus Alexandru Popa.
×
Subiecte în articol: economic investitiilor