x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Problemele turismului românesc, discutate la forumul HoReCa

Problemele turismului românesc, discutate la forumul HoReCa

de Diana Scarlat    |    05 Mai 2022   •   19:02
Problemele turismului românesc, discutate la forumul HoReCa

Revista Club Antreprenor a organizat  astăzi, Forumul antreprenorilor din turism și HoReCa, la hotelul  Marshal Garden din Bucuresti. S-au dezbătut, timp de trei ore, cele mai actuale probleme ale turismului din România, de la nevoia de personal calificat până la cea a reglementării "tipsului" în industria ospitalității, încercându-se găsirea unor soluții, prin dialog. Ion Biriș, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), a vorbit despre necesitatea acestei reglementări, cât mai curând, astfel încât să poată fi stimulați cei care lucrează în industria ospitalității.

Unul dintre subiectele spre care s-au orientat câteva dintre expuneri a fost cel pentru susținerea "necesității unui OMD național". De fapt, de la îmceputul dezbaterilor pentru legea privind organizarea și funcționarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) au existat mai multe tabere și un război total, interminabil, pentru a nu ajunge banii de promovare la zonele turistice pentru care a fost concepută Legea OMD-urilor, ci la un "OMD național" care să beneficieze de acești bani, deși nici măcar Legea concurenței nu ar permite constituirea acestui mecanism anticoncutențial. De asemenea, pot exista probleme de conflict de interese. Totuși, Ovidiu Tudor, președintele Asociației Incoming România, a dorit să se facă remarcat, în cadrul evenimentului, printr-o expunere de informații false despre acest organism, spunând că a fost "cerut de toate asociațiile profesionale" - deși FPTR nu numai că nu a susținut niciodată modificarea Legii OMD în acest sens, dar s-a și luptat 5 ani împotriva acestei încercări permante de modificare în favoarea viitorilor beneficiari ai fondurilor de promovare. După alte lupte care au avut loc, pe această temă, la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, chiar în aceste zile, FPTR a propus chiar contrariul a ceea ce susținea Ovodiu Tudor, adică nicidecum modificarea Legii OMD, ci o lege specială, separată de legea care deja e în vigoare, pentru cei care își doresc să gestioneze fondurile de promovare a României, tocmai pentru ca acest viitor "OMD national" să nu intervină în ceea ce fac OMD-urile constituite la nivel local.

În afara acestui incident, în rest, toate celelalte subiecte dezbătute au beneficiat de un dialog constructiv. Printre vorbitori s-au aflat Ion Antonescu, Fondator Marshal Turism și proprietarul hotelului Marshal Garden, Florin-Sergiu Dobrescu, Secretar de Stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Dumitru Luca, Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Reprezentantul Alianței pentru Turism (APT), Gabriela Țigu, decanul Facultății de Business și Turism din cadrul Academiei de Științe Economice din București și mulți alți reprezentanți ai industriei ospitalității. Moderatorul evenimentui a fost Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

×