x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producţia de îngheţată a ajuns la 73 mil. euro în 2021

Producţia de îngheţată a ajuns la 73 mil. euro în 2021

02 Sep 2022   •   09:40
Producţia de îngheţată a ajuns la 73 mil. euro în 2021
Sursa foto: Unsplash.com

Producţia de îngheţată a României, unde activează branduri precum Betty Ice, Alpin sau Top Gel, s-a situat în 2021 la 33,7 milioane de litri cu o valoare de 73 de milioane de euro, conform datelor Eurostat.

Producţia a fost în ultimii ani în scădere, astfel că faţă de 2017 cantitatea de îngheţată realizată de fabricile locale s-a redus cu 30%, în timp ce valoarea s-a diminuat cu 7%, potrivit analizei ZF. Ca producţie, România se află sub ţările din vest precum Franţa, Spania, Italia, dar chiar şi sub Polonia care produce de aproape nouă ori mai mult decât unităţile româneşti.

Pe de altă parte, importurile României au fost pe o pantă ascendentă şi au ajuns în 2021 la aproape 70 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o creştere cu 68% faţă de acum cinci ani.

În volum, România a importat aproape 30 de milioane de kilograme de îngheţată, conform calculelor ZF.

Lupta pe piaţa îngheţatei se dă între jucătorii internaţionali precum Unilever şi Nestle, între producătorii români - companii medii în domeniu –, între retailerii care au cam un sfert din vânzări cu mărcile lor private şi între micile gelaterii, un segment în plin avânt, dar încă greu de contorizat în vânzări. Unilever este, conform datelor ZF, liderul pieţei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ingheţată