Apicultorii trec prin momente disperate. Producția de miere se va înjumătăți, din cauza temperaturilor prea scăzute și a ploilor. Se tem că nici vara nu le va aduce o rezolvare a situației, din moment ce se anunță secetă. Singura soluție, ajutor din partea autorităților pentru stoparea importurilor extracomunitare.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, spune că la rapiță anul acesta este dezastru. Doar în județele Olt, Dolj, Ialomița apicultorii au reușit să scoată miere de acest fel. La salcâm, situația este la fel de dramatică. Producția va fi și ea drastic redusă, chiar cu jumătate. Gura de oxigen ar putea veni de la salcâmii din zonele de deal care înfloresc mai târziu, în câteva săptămâni, iar dacă nu plouă sau nu e frig albinele ar putea produce miere. Aceeași problemă și la culturile de floarea soarelui. Aici mai este o problemă. De multe ori, soiurile de floare sunt autopolenizante, ceea ce înseamnă că albinele nu prea au ce recolta dintr-o astfel de cultură.
Lovitura de grație, importurile
Apicultorii susține că la ora actuală piața europeană este suprasaturată. Este miere adusă și din spațiul extracomunitar Mexic, Argentina, China. Consumul nostru intern a scăzut și el, astfel că producătorii au ajuns într-o situație cel puțin bizară. “Suntem invadați de importuri, iar nimeni nu protejează producția noastră. Nu prea avem susținere”, se plâng producătorii. Anii trecuți ei au reuşit să obțină ajutorul de minimis din partea statului şi încearcă să obţină ajutorul şi în acest an. Dar, chiar și așa, autoritățile ar trebui să fie mai atente la importuri. Ar trebui impuse taxe vamale serioase pentru marfa noneuropeană, susţin ei.
Tocmai pentru că producția este mică anul acesta, așa cum anticipăm deja, prețurile ar trebui să crească. Nu se va întâmpla asta, Ion Fetea, producător