x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Productie de 3 milioane hectolitri de vin

Productie de 3 milioane hectolitri de vin

30 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Desi vremea capricioasa le-a dat batai de cap, viticultorii ar putea obtine recolte mari de struguri - 5.500 kg/ha - si o productie de peste 3 milioane de hectolitri de vinuri nobile. Productia de struguri se anunta mare anul acesta - 5.500 kg/ha, ceea ce ii face pe specialisti sa creada ca in butoaiele tarii se vor strange peste 3 milioane de hectolitri de vinuri nobile.
FLORINA ZAINESCU

Anul acesta, vremea a dat iarasi peste cap prognozele viticultorilor. Daca in 2003, plantatiile lor au avut de suferit din cauza gerurilor si a secetei, anul acesta, ploile abundente si furtunile le-au dat mult de furca.

PLOI BUCLUCASE. Astfel ca previziunile optimiste asupra recoltei de struguri din 2004, exprimate de specialisti in primavara, au fost "dinamitate" de ploile puternice si de vremea rece din timpul acestei veri. Aceste fenomene au intarziat maturarea strugurilor si acumularea zaharului in bob si au creat un mediu propice pentru atacul diferitelor boli, a declarat Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vin din Romania - Provinum. "In general, volumul depaseste productia medie asteptata, in timp ce calitatea, chiar daca nu este rea, pare a fi afectata de ploile excesive", a precizat acesta.

PODGORII. Totusi, in vestul Romaniei, la podgoriile Recas, Minis si in sud-vest, la Vanju Mare, se asteapta o recolta de struguri de vin buna si chiar foarte buna, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, a spus Zarnoveanu. Aceasta deoarece aici a existat o combinatie fericita intre zilele ploioase si cele insorite, care a creat premisele pentru o recolta excelenta. Si pentru Murfatlar, previziunile sunt bune, aici asteptandu-se o productie de struguri mai mare decat cea inregistrata anul trecut. Iar calitatea roadelor va fi buna, in ciuda faptului ca viile au fost afectate de daunatori. In Dealu Mare, podgoriile au avut de suferit de pe urma furtunilor puternice, iar recoltarea va incepe cel mai probabil in a doua jumatate a lunii septembrie. Dar productia este buna, sustine Basil Zarnoveanu. In podgoriile din zona Tarnavelor si, in special, in cele din Vrancea, estimarile foarte bune facute initial au fost date peste cap de caderile masive de precipitatii, iar la Panciu, de furtunile puternice.

PRODUCTII. "In general, strugurii arata bine, dat fiind conditiile existente. Totusi, vremea capricioasa ne face prevazatori in aprecieri. Astfel incat estimam ca productiile pe hectar vor fi superioare celor inregistrate anul trecut. Vorbim de recolte de pana in 5.500-6.500 kg/ha pentru soiurile albe (mai mici pentru Sauvignon si Chardonnay - 5.000 kg/ha) si de 4.500- 6.000 kg/ha la soiurile rosii (mai mici pentru Cabernet Sauvignon - 4.000 kg/ha)", a declarat presedintele PROVINUM. "Urmand estimarile noastre, analizand datele culese de la principalele podgorii si tinand cont de suprafata cultivata cu vita-de-vie vinifera (circa 110.000 ha, exceptand suprafetele cu vie hibrida), productia totala de vin nobil in 2004 se va cifra la 3,1-3,3 milioane hectolitri, din care circa un milion de hectolitri vor fi vinuri rosii", a adaugat acesta.

PRETURI. Din cauza productiei mici de vin in 2003, Romania intra in anul viticol 2004 cu cramele aproape goale. Aceasta situatie, cumulata cu o productie asteptata mare, transmite semnale amestecate in ceea ce priveste pretul strugurilor dupa recolta. "Am putea asista la un raport inegal intre cerere si oferta, in favoarea ofertei, conducand, pentru al doilea an consecutiv, la o "piata a cumparatorilor", cu producatorii din domeniu pe pozitie de forta, impunandu-si preturile in fata afaceristilor slabi sau neorganizati", considera Zarnoveanu. Daca la recolta din 2003, pretul strugurilor de vin a fost de 0,15-0,20 euro/kg pentru soiurile albe si de 0,20-0,30 euro/kg pentru cele rosii, anul acesta, pretul strugurilor pe piata este asteptat sa fie ceva mai mic, cu variatii intre regiunile viticole si diferitele soiuri, a mai spus acesta.

RECOLTARE

Temperaturile au fost relativ normale in iarna 2003-2004, fara fluctuatii dramatice si fara ingheturi semnificative in podgorii. Primavara a venit cu o crestere graduala a temperaturilor si ploi abundente - conditii optime pentru dezvoltarea vitei-de-vie. Din pacate, in cea mai mare parte a verii - in special in lunile iulie si august - vremea a fost destul de instabila, mai rece decat de obicei si ploioasa, impiedicand maturizarea strugurilor. Rezultatul: recoltarea acestora se lasa asteptata. Daca anul trecut, culesul viilor a inceput in a doua jumatate a lunii august, in 2004, chiar si in zonele din sudul tarii nu se va putea recolta inainte de 10 septembrie, a apreciat Zarnoveanu.

REZULTATE

"Urmand estimarile noastre, analizand datele culese de la principalele podgorii si tinand cont de suprafata cultivata cu vita-de-vie vinifera, productia totala de vin nobil in 2004 se va cifra la 3,1-3,3 milioane hectolitri, din care circa un million de hectolitri vor fi vinuri rosii" - Basil Zarnoveanu, presedinte PROVINUM

×
Subiecte în articol: economic anul hectolitri