x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profetul crizei avertizează: Grecia ar putea ieşi în 12 luni din zona euro, urmată de Portugalia

Profetul crizei avertizează: Grecia ar putea ieşi în 12 luni din zona euro, urmată de Portugalia

30 Ian 2012   •   06:44
Profetul crizei avertizează: Grecia ar putea ieşi în 12 luni din zona euro, urmată de Portugalia

Economistul Nouriel Roubini a declarat la Forumul Economic de la Davos ca Grecia va iesi probabil din zona euro in urmatoarele 12 luni, informeaza Bloomberg.

"Zona euro se afla intr-un accident de tren ce se desfasoara cu incetinitorul. Nu numai Grecia, ci si alte tari sunt insolvente', a declarat Dr. Doom, care se asteapta la o recesiune severa in Europa si o probabilitate de 50% 'ca uniunea monetara sa se destrame in urmatorii 3-5 ani'.

'Nu toti membrii pot sa ramana. Grecia si Portugalia ar putea iesi din zona euro - Grecia in urmatoarele 12 luni. In cazul Portugaliei ar putea dura mai mult', a mai spus Roubini.

In urma cu trei luni, detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat reducerea cu 50% a valorii nominale a unor obligatiuni in valoare de 200 de miliarde de euro, prin preschimbarea voluntara pentru noi obligatiuni cu maturitate mai lunga.

Agravarea situatiei economice dupa acordul de anul trecut a facut mai dificila incercarea de a reduce datoria sttului elen la 120% din PIB pana in 2020.

Grecia are de rascumparat in martie obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Statul elen si creditorii sai privati au declarat ca au inregistrat progrese importante in negocierile pentru acordul de reducere a datoriilor tarii, necesar ca tara sa primeasca cel de-al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 miliarde de euro.

Liderii UE participa la un nou summit anticriza

Sefii de stat sau de guvern din UE vor incerca din nou sa faca progrese spre solutionarea crizei datoriilor de stat la cel de-al 17-lea summit european din ultimii doi ani, ale carui principale teme oficiale de discutie sunt crearea de locuri de munca si consolidarea cresterii economice, liderii europeni incercand sa impinga in plan secund masurile de austeritate nepopulare adoptate in multe state membre, transmite Reuters.

Politicienii se pregatesc sa adopte redirectionarea a pana la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, precum si masuri de stimulare a creditarii catre firme si companii mici si mijlocii.

Insa discutiile vor fi dominate de infiintarea fondului permanent de criza al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu in decembrie si de problemele inca nerezolvate ale Greciei.

Negocierile dintre guvernul elen si detinatorii privati de obligatiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au sanse mici sa se incheie inainte de debutul summit-ului. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, daca Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privati. Pachetul de finantare a fost convenit de principiu in luna octombrie a anului trecut, insa nu s-a concretizat in lipsa unui acord cu institutiile financiare private.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de luni, tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criza cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui sa devina operational din luna iulie, cu un an mai devreme decat se preconiza.

Totodata, liderii europeni ar trebui sa faca progrese in privinta stabilirii termenilor si conditiilor cuprinse in pactul fiscal convenit in decembrie, care ar trebui sa impuna statelor semnatare, printre care se numara si Romania, o disciplina fiscala stricta, construita in jurul unui deficit bugetar cat mai apropiat de zero.

×