x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitul Metro face pasi afara

Profitul Metro face pasi afara

29 Iul 2008   •   00:00
Profitul Metro face pasi afara

AFACERE  ●  Statul, fentat la impozitarea cistigurilor
Grupul german Metro AG a gasit o cale prin care transfera direct in strainatate profiturile obtinute in Romania. Cifra de afaceri a Metro a depasit 1,5 miliarde de euro anul trecut, in timp ce profitul net inregistrat la Ministerul Finantelor a fost de doar 66,2 milioane de euro. 



AFACERE  ●  Statul, fentat la impozitarea cîştigurilor
Grupul german Metro AG a găsit o cale prin care transferă direct în străinătate profiturile obţinute în România. Cifra de afaceri a Metro a depăşit 1,5 miliarde de euro anul trecut, în timp ce profitul net înregistrat la Ministerul Finanţelor a fost de doar 66,2 milioane de euro.  

În urmă cu 12 ani, germanii de la Metro au deschis lista investitorilor străini în comerţul cu bunuri de larg consum din România aducînd pe piaţă reţeaua Metro Cash & Carry. Riscurile asumate în 1996, cînd economia românească mergea prost, nu au rămas nerăsplătite. Anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu 11,3%, pînă la 1,59 miliarde de euro, iar reţeaua Metro Cash & Carry România a ajuns la 23 de magazine. Grupul german Metro AG deţine 85% din Metro Cash & Carry, iar restul acţiunilor aparţine omului de afaceri Ion Ţiriac. "Avem planuri de expansiune pentru Metro Cash & Carry pentru 2008. Sînt zone pe care nu le acoperim încă şi căutăm oportunităţi pentru extinderea reţelei pe piaţa românească", declara recent Frans Muller, CEO al Metro Cash & Carry. Acesta estima că investiţiile într-o nouă unitate Metro Cash & Carry se vor ridica la 15-20 milioane de euro, sumă care include terenul, echipamentele şi lucrările de infrastructură din jurul magazinului. Cel mai nou magazin Metro Cash & Carry a fost deschis în toamna anului 2005, în Băneasa, în Capitală.  

PROFITURI MICŞORATE DE CURS. Conform topului "Cele mai valoroase companii din România" editat de Ziarul Financiar în toamna anului trecut, pe baza datelor financiare din 2006, Metro valora 1,2 miliarde de euro. Potrivit aceleiaşi surse, profitul net înregistrat a fost de doar 66,2 milioane de euro. Recent, Metro anunţa că fluctuaţiile cursului de schimb leu/euro au determinat creşterea costurilor de finanţare ale grupului în România, ducînd la o scădere a profitului EBITDA (înainte de taxare şi impozitare) cu 4 milioane de euro în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Conform raportului grupului, profitul EBITDA a ajuns la 478 milioane de euro în primul trimestru al anului 2008, faţă de 442 milioane de euro înregistrate în primul trimestru al anului anterior.  

RECUPERĂRI PRIN TAXE. Totuşi, nu doar fluctuaţiile de curs sînt responsabile pentru profitul modest raportat la o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro. Potrivit unor date intrate în posesia Jurnalului Naţional, nemţii au reuşit să transfere către firma-mamă o parte din profit înainte de impozitare sub forma unor comisioane de "know-how". Astfel, circa 30 de milioane de euro din profitul înregistrat anul trecut a fost transferat în conturile Metro AG sub formă de "know how fee". La 12 ani după ce Metro a intrat pe piaţa românească, acţionarul german a decis că este momentul să se "recompenseze" pentru afacerea făcută în România şi să perceapă o taxă pentru cunoştinţele pe baza cărora a dezvoltat afacerea din ţara noastră. Operaţiunea ar trebui să intre în atenţia Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală, deoarece Metro nu acţionează în regim de franciză în România. Deoarece aceste sume au fost înregistrate în contabilitate drept cheltuieli, statul român nu a obţinut nici un ban din taxarea şi impozitarea lor, iar banii au fost transferaţi direct în Comunitatea Europeană.

Reprezentanţii ANAF susţin că nu au suficiente date pentru a se putea pronunţa asupra legalităţii transferului banilor. Potrivit ANAF, doar o inspecţie fiscală poate stabili cu exactitate legalitatea operaţiunilor desfăşurate.

Ţiriac: Cred că se vor respecta regulile

Contactat telefonic, omul de afaceri Ion Ţiriac, acţionarul minoritar al Metro, a refuzat să comenteze informaţiile. "Nu comentez. În orice caz, o companie internaţională nu îşi poate permite să facă lucrurile total diferit de cum scrie la carte. Toţi partenerii mei mă consideră o persoană de încredere. Cînd am pornit afacerea cu Metro Otopeni, am cumpărat terenul de la 48 de proprietari şi am pus bazele celui mai mare succes în ultimii 15 ani. Metro România vinde mai mult ca reţelele din Italia, Spania sau Franţa şi se află pe locul patru ca vînzări în Grupul Metro", ne-a declarat Ţiriac. "Nu mă plîng deocamdată. Am parteneri cu mare nume internaţional şi sînt sigur că se vor respecta regulile jocului", a mai spus Ţiriac.

×