x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profituri mici la firmele mari

Profituri mici la firmele mari

30 Oct 2004   •   00:00

Doar 4,3% din marile companii romanesti nu inregistreaza pierderi si sunt profitabile, se arata intr-un studiu realizat de Institutul Roman de Economie.

VALI BLANARU

Click pentru a mari imaginea
PROFIT. Cea mai mare companie romaneasca, conform cifrei de afaceri, este Societatea Nationala a Petrolului - Petrom
Marile companii romanesti inregistreaza mai degraba pierderi decat profit, potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 925 de mari companii romanesti care au peste 500 de angajati.

Aceste companii, desi reprezinta doar 0,3% din societatile care functioneaza in Romania, cumuleaza peste 33,6% din cifra de afaceri, 40,5% din numarul angajatilor si 55,6% din pierderi. "Sondajul arata ca marile companii inregistreaza si 30% din profitul obtinut de firmele romanesti, 53% din platile restante, 66,1% din exporturile directe si 51,6% din investitiile realizate", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane.

PUTINI. Numai o treime din firmele incluse in studiu au mers bine in ultimii trei ani. Astfel, din cele 925 de companii analizate, doar 253 de firme sunt foarte mari si au inregistrat rezultate bune in ultimii trei ani.

Atunci cand vine vorba de societati foarte profitabile, situatia se schimba substantial. "Numai 40 din societatile analizate sunt profitabile si se poate spune ca sunt adevarate corporatii", a spus Danila. Cele 40 de companii detin impreuna 7,23% din cifra de afaceri a societatilor romanesti si dau de lucru la 4,36% din totalul salariatilor romani. Aceste companii nu inregistreaza pierderi, au plati restante de doar 0,09%, si realizeaza 2,9% din exporturile romanesti.

La realizarea clasamentului au fost luate in calcul cinci criterii: profitul operational, platile restante, cheltuielile financiare, cheltuielile cu personalul si creantele de recuperat. Studiul este primul de acest gen realizat in Romania, iar criteriile luate in calcul sunt similare celor folosite de agentiile de rating.
×
Subiecte în articol: economic companii