Tensiunile de pe piaţa mondială a petrolului, generate de scăderea accentuată a cotaţiilor, se vor menţine şi anul viitor. Chiar dacă estimările indică o timidă revenire a acestora în 2016, ele nu sunt de natură să înlăture temerile petroliștilor
Cotaţiile internaţionale ale petrolului au marcat în acest an o scădere cu 42% pe fondul deciziei OPEC de a nu-şi reduce producţia, chiar dacă pe piaţă s-a înregistrat o supraofertă.
Din această cauză, industria petrolieră a renunţat deja la investiţii în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tendinţa nu a ocolit nici România, majoritatea companiilor anunţând importante tăieri ale bugetelor de investiţii.
De exemplu, compania OMV Petrom a raportat că în primele nouă luni ale anului şi-a redus investiţiile cu 33,1%, iar profitul a scăzut cu 59%.
De asemenea, şi compania Romgaz şi-a diminuat investiţiile cu 10%, iar în cursul lunii octombrie a operat o rectificare negativă a bugetului de venituri şi cheltuieli.
Această politică a avut un impact negativ asupra firmelor de servicii petroliere, care şi-au văzut veniturile diminuate, fiind nevoite să treacă şi la disponibilizări.
Conform estimărilor OMV Petrom, preţul ţiţeiului Brent va ajunge în 2016 la 55 de dolari/baril, în 2017 la 70 dolari/baril, iar din 2019 ar putea ajunge la 85 dolari/baril.