x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburantii se tot ieftinesc pana la finalul lui 2017. Profiturile petroliştilor, spulberate

Carburantii se tot ieftinesc pana la finalul lui 2017. Profiturile petroliştilor, spulberate

de Adrian Stoica    |    11 Noi 2015   •   09:11
Carburantii se tot ieftinesc pana la finalul lui 2017. Profiturile petroliştilor, spulberate

Tensiunile de pe piaţa mondială a petrolului, generate de scăderea accentuată a cotaţiilor, se vor menţine şi anul viitor. Chiar dacă estimările indică o timidă revenire a acestora în 2016, ele nu sunt de natură să înlăture temerile petroliștilor

Cotaţiile internaţionale ale petrolului au marcat în acest an o scădere cu 42% pe fondul deciziei OPEC de a nu-şi reduce producţia, chiar dacă pe piaţă s-a înregistrat o supraofertă.

Din această cauză, industria petrolieră a renunţat deja la investiţii în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tendinţa nu a ocolit nici România, majoritatea companiilor anunţând importante tăieri ale bugetelor de investiţii.

De exemplu, compania OMV Petrom a raportat că în primele nouă luni ale anului şi-a redus investiţiile cu 33,1%, iar profitul a scăzut cu 59%.

De asemenea, şi compania Romgaz şi-a diminuat investiţiile cu 10%, iar în cursul lunii octombrie a operat o rectificare negativă a bugetului de venituri şi cheltuieli.

Această politică a avut un impact negativ asupra firmelor de servicii petroliere, care şi-au văzut veniturile diminuate, fiind nevoite să treacă şi la disponibilizări.

Conform estimărilor OMV Petrom, preţul ţiţeiului Brent va ajunge în 2016 la 55 de dolari/baril, în 2017 la 70 dolari/baril, iar din 2019 ar putea ajunge la 85 dolari/baril.
 

×