x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoza - Integrarea in UE salveaza turismul

Prognoza - Integrarea in UE salveaza turismul

de Elena Stan    |    20 Feb 2007   •   00:00
Prognoza - Integrarea in UE salveaza turismul

Curiozitatea strainilor pentru descoperirea noilor tari membre UE este principalul motiv care ar putea relansa turismul romanesc. Agentiile de turism mizeaza pe o crestere cu 10% a numarului de turisti europeni pentru anul acesta, atractiile fiind turismul rural si cel balnear.

Eliminarea restrictiilor de calatorie in spatiul european, aduse de aderarea Romaniei la UE, va contribui la cresterea numarului de turisti straini care vor vizita Romania. "Tarile nou intrate in UE vor avea mai multi vizitatori, iar in Romania turistii au ce vedea, deoarece avem un patrimoniu turistic national. Curiozitatea europenilor reprezinta un factor important pentru turismul romanesc. Anul acesta, asteptam o crestere a numarului de turisti de 10%-11%", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Potrivit unui raport realizat de FPTR, turismul rural si ecoturismul vor avea de profitat cel mai mult de aceasta tendinta, deoarece vor putea fi puse in valoare in special elementele cu caracter de unicat al patrimoniului turistic national. "Managerii hotelurilor trebuie sa tina si ei cont de piata si de preturi, care sunt elementele fundamentale ale competitivitatii", se mai arata in raportul FPTR.

TENDINTE EUROPENE. Conform studiului FPTR, europenii aloca sume tot mai mari pentru vacante si calatorii. In statele UE, infrastructura de transport, care faciliteaza calatoriile in scop turistic, este foarte bine pusa la punct. Timpul alocat transportului pana la destinatie este din ce in ce mai redus, astfel incat noi destinatii vor intra in atentia celor care practica turismul de sfarsit de saptamana sau vacantele de scurta durata. "Alinierea transportului aerian si feroviar la standardele UE va duce la cresterea numarului de turisti straini", se arata in raportul FPTR.

DEMOGRAFIE. Cresterea ponderii populatiei in varsta va determina schimbari in structura cererii turistice. "Exista o stare de imbatranire a populatiei, care se remarca in toata Europa. In acest mod, creste numarul persoanelor care au timp pentru plimbare", a explicat Daniel Vasilescu. In plus, va creste cererea pentru produse de calitate, pentru transport comod si sigur, pentru servicii balneare terapeutice si de bunastare, precum si pentru alte servicii specifice varstnicilor. Va creste turismul cu oferte personalizate, pentru natural, pentru zone virgine, precum Delta Dunarii sau rezervatiile naturale montane, iar destinatiile aglomerate vor pierde din atractivitate.

TERORISM. Un alt aspect care va contribui la atragerea de turisti straini in Romania este siguranta politica oferita de tara noastra. "Datorita aderarii, strainii se simt in siguranta in Romania, se simt protejati", a mai spus Daniel Vasilescu. Mai mult, pe termen lung se tine cont de schimbarile climatice, pe care deja am inceput sa le simtim. Acestea vor impune reorientari insemnate in activitatile umane, care vor afecta profund si turismul.

MASURI. Principalele directii de actiune pentru dezvoltarea turismului romanesc vizeaza amenajarea si intretinerea statiunilor turistice si localitatilor riverane Marii Negre, protectia plajei si asigurarea calitatii apei de imbaiere, un mediu inconjurator cat mai curat si existenta structurilor de agrement. Modernizarea structurilor existente pe grade de cazare si confort si asigurarea personalului calificat sunt prioritare, potrivit raportului. Investitorii comunitari cu experienta vor dezvola la noi in tara importante structuri turistice de categorii superioare. Structurile de cazare vor fi construite in zonele inca "virgine" sau pe amplasamentele unor constructii dezafectate. Noile constructii vor asigura marea majoritate a serviciilor solicitate de clienti pentru petrecerea cat mai agreabila a timpului alocat vacantei.

Structurile turistice din Romania poarta, in cea mai mare parte, pecetea arhitecturala si de echipare din anii 1960-1980. "Desi in ultimii ani s-au facut unele eforturi de modernizare, pe ansamblu domina structurile de rang inferior", se mai arata in raport.

STRUCTURI DE CAZARE
JURNALUL FOTO
CAZARE. Structurile turistice trebuie modernizate
Ritmul de crestere a structurilor turistice de categorie superioara a crescut cu 13,4% la 5 stele, cu 30% la 4 stele si cu 12,7% la 3 stele. O crestere spectaculoasa a fost inregistrata la categoria pensiunilor turistice, aici cresterea fiind de circa 4.000 de locuri de cazare. In structurile hoteliere de la noi din tara au fost cazati cu 10% mai multi romani si cu 6% mai putini straini fata de 2005. Romania a fost vizitata anul trecut de mai multi turisti din Ucraina (+21%), Franta (+18%), Regatul Unit si Austria (+14%), precum si din Turcia (+8%). Scaderi au fost inregistrate din randul moldovenilor, bulgarilor, nemtilor si ungurilor. Datorita calitatii superioare a serviciilor turistice oferite, dorintei de a calatorii si a lua contact cu alte culturi si civilizatii, dar si a nivelului ridicat de trai, actiunile turistice externe au crescut cu 70%.
Fata de 2005, in Grecia au fost cu 80% mai multi turisti, in Turcia cu 78%, in Italia cu 65%, in Franta cu 43%, iar in Spania cu 41%.

REZULTATE 2006
Anul trecut, turismul intern a crescut cu 3% fata de 2005, ajungand la 1,2 milioane de turisti. Crestere de 4%-5% a numarului de turisti s-a inregistrat pe litoral si in statiunile balneare, iar cu 10% mai putini turisti au mers la munte. Plecarile romanilor in strainatate au crescut cu 23% fata de 2005, ajungand la circa 8,8 milioane. Anul trecut s-a remarca o tendinta de reducere a duratei medii a sederii in structurile hoteliere, rezultata din accentuarea circulatiei turistice la sfarsit de saptamana si din tendinta de fractionare a vacantelor, fenomen care se manifesta tot mai pregnant si in tara noastra.
×
Subiecte în articol: economic turişti turismul turistice