x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programatori multi, dar ieftini

Programatori multi, dar ieftini

18 Feb 2004   •   00:00

Softistii romani sunt de trei ori mai prost platiti decat cei europeni.

Desi tara noastra are un numar impresionant de absolventi specializati pentru producerea de software, salariile in acest domeniu sunt de cateva ori mai mici decat media statelor europene dezvoltate sau Statelor Unite.
CRISTIAN IONITA

Costurile cu mana de lucru in domeniul tehnologiei informatiei reprezinta in Romania o treime fata de valoarea inregistrata in Statele Unite si Europa, a anuntat ieri Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Aceasta in conditiile in care densitatea de specialisti in IT, raportata la numarul populatiei, este de cinci ori mai mare decat in Rusia si de sapte ori mai mare decat in India - tari recunoscute ca mari produca tori de programe pentru computere.
Pentru specialisti, salariile mici reprezinta motivul pentru care aleg sa paraseasca Romania in favoarea unor slujbe mai bine platite in strainatate. In schimb, pentru companiile care produc software in Romania, aceasta reprezinta un avantaj: costurile de productie sunt extrem de mici.

Crestere constanta
Datorita numarului mare de specialisti si fortei de munca ieftine, industria tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (IT&C) va ajunge sa depaseasca 10% din produsul intern brut in cursul acestui an, adica mai bine de 5,5 miliarde de dolari. Cel putin asa suna estimarile oficiale.
In prezent, sectorul IT&C reprezinta 9% din PIB, urmand ca in viitorii opt ani ponderea sa creasca pana la 15%, estimeaza presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian. Tot ieri, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a afirmat ca industria IT reprezinta "cheia succesului" pentru obtinerea unei cresteri economice rapide.

Statistici
Astazi, un roman din patru a folosit Internetul cel putin o data, iar unul din zece detine un computer. In urma cu cinci ani, doar un roman din sapte avea telefon, iar un roman din 50 naviga pe Internet. Astazi, un roman din trei detine telefon mobil. Cel putin asa spune Ministerul Comunicatiilor.

×
Subiecte în articol: economic