x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul Rabla - fără număr, fără număr, fără număr

Programul Rabla - fără număr, fără număr, fără număr

03 Iun 2009   •   00:00

Programul Rabla, de casare a maşinilor uzate, a fost extins de Guvern, prin asigurarea unui număr nelimitat de autoturisme pentru persoane fizice şi includerea autoutilitarelor în categoria vehiculelor care pot fi achiziţionate prin acest program, a anunţat premierul Emil Boc.



Ministrul Mediului a anunţat recent că partea a doua a programului Rabla, care va începe de la 1 iunie, va cuprinde autoutilitare uşoare şi un număr nelimitat de autoturime pentru persoanele fizice. Astfel, în program vor fi introduse şi autoutilitarele uşoare, de până la 3,5 tone, şi, respectiv, numărul de maşini care pot fi achiziţionate de o persoană nu mai este limitat la una singură, ci pot fi achiziţionat oricâte se doreşte, numai să se înscrie în datele programului.

Despre prima parte a programului "Rabla", care s-a încheiat în 29 mai, ministrul Mediului a spus că şi-a atins scopul şi practic a fost un ajutor pentru industria auto, care, în primele patru luni a avut o scădere a vânzărilor până în jur de 50%, per total.

Ministrul Mediului a mai declarat că şi persoanele juridice ar putea intra în programul "Rabla", dar de la 1 septembrie. "Aici lucrurile se duc un pic spre legislaţia europeană şi, având discuţii cu Consiliul Concurenţei, aici trebuie aplicată aşa numita schemă de ajutor de minimis, adică de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face în nişte etape. Însă el va fi fezabil şi va fi aplicat în a treia etapă. Adică de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme şi autoutilitare şi persoanele juridice, în aceleaşi condiţii", a declarat Nemirschi. El a precizat că la persoanele juridice schema va fi aplicată pentru trei ani, aceasta însemnând că va fi valabilă până în 2011.

Numărul total de locuri în ediţia din 2009 a programului de înlocuire a parcului auto naţional, cunoscut sub numele de programul "Rabla", a fost crescut la 60.000, faţă de 40.000 în 2008. Şi prima de casare primită de cei care îşi dau la fier vechi maşina a fost majorată la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei în 2008. Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de înnoire a parcului auto în 2009 vor fi de 228 de milioane de lei, conform ordonanţei de Guvern privind reluarea programului.

×
Subiecte în articol: economic numar