Datorii in valoare de circa 10 miliarde de euro vor fi tranzactionate la Bursa de Marfuri.
Creantele in valoare de circa 37 de miliarde de lei noi - aproximativ 10 miliarde de euro - pot fi tranzactionate la Bursa de Marfuri. Guvernul a elaborat un proiect de act normativ prin care economia va fi curatata de pierderi. Guvernul a elaborat un proiect de act normativ prin care creantele comerciale, adica datoriile mai vechi de un an pe care le au firmele unele la altele, sa poata fi tranzactionate la Bursa de Marfuri. Pentru a contribui la deblocarea financiara a economiei, Guvernul propune vanzarea si cumpararea creantelor comerciale intr-un mediu organizat si reglementat, astfel incat sa se obtina o lichiditate pentru creantele comerciale, se arata in nota de fundamentare a actului normativ. Avantajul masurii este ca tranzactionarea creantelor la Bursa asigura transparenta si obiectivitatea necesare in operatiunile financiare. "Mi se pare ca este normal sa existe o piata secundara pentru orice creanta", spune analistul economic Liviu Voinea. Ulterior, masura ar putea fi extinsa si asupra creantelor fiscale, datoriile pe care statul le are de recuperat de la agentii economici, au declarat surse din Ministerul de Finante. SISTEM. Ordonanta presupune un mecanism simplu prin care facturile neincasate, mai vechi de 365 de zile, sa poata fi vandute si cumparate la un pret sub valoarea lor nominala, diferenta fiind deductibila fiscal, a declarat Mircea Filipoiu, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM). El a adaugat ca Bursa a elaborat un regulamnet de tranzactionare a creantelor care va asigura transparenta si legalitatea vanzarii si cumpararii. Costurile de implementare ale proiectului vor fi suportate de catre BRM, iar cele de tranzactionare si de supraveghere a sistemului vor fi acoperite prin perceperea unor comisioane minime. AVANTAJE. Masura propusa are avantajul ca se bazeaza pe instrumente ale economiei de piata si nu pe masuri de ordin admninistrativ, care nu au dat rezultatele scontate, apreciaza analistii economici. Pe langa o solutie certa de deblocare a economiei nationale, propunerea guvernului constituie un sistem stimulativ pentru atragerea in circuitul economiei a marfurilor si stocurilor greu vandabile, conducand la ameliorarea ciclului bani-marfa-bani. In plus, masura va contribui decisiv la dezvoltarea pietelor secundare si are avantajul ca nu introduce mecanisme noi in cadrul legislativ, cesiunea de creanta si plata prin subrogatie fiind utilizate chiar de la adoptarea Codului civil roman. PIERDERI. Cauza majora a mentinerii arieratelor la o valoare atat de mare o reprezinta pierderile inregistrate de firme. Mai mult, cifrele indica faptul ca ceea ce au de incasat agentii economici de la parteneri, banci si bugete continua sa detina o pondere importanta, circa 43% din PIB, ceea ce denota o lipsa de lichiditate in economia romaneasca.
Citește pe Antena3.ro
VALOARE
|
Un procent de 20% din PIB, circa 56 de miliarde RON, este blocat de datoriile vechi pe care societatile comerciale le au catre stat sau unele catre altele, conform estimarilor pentru anul 2005. Valoarea exacta va fi aflata abia dupa ce agentii economici vor depune bilanturile contabile pe 2005. Adica 56 de mili-
arde RON se afla captivi in blocajul financiar. Statul este pagubit cu o treime din aceasta valoare, in timp ce datoriile comerciale se ridica la doua treimi. Un calcul simplu arata ca 37 de miliarde de lei noi - aproximativ 10 miliarde de euro - zac blocati in creantele comerciale.
|