x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect - Societati comerciale infiintate on-line

Proiect - Societati comerciale infiintate on-line

de Adrian Mihai    |    02 Mar 2006   •   00:00
Proiect - Societati comerciale infiintate on-line

Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale se va modifica. Proiectul pentru noua lege se afla publicat pe site-ul Guvernului si va fi dezbatut public saptamana viitoare.

Inmatricularea on-line a societatilor comerciale, posibilitatea ca o societate pe actiuni sa aiba doar doi actionari si constituirea arhivelor electronice sunt cateva dintre noutatile proiectului de lege care va reglementa activitatea societatilor comerciale. Prin acest proiect se urmareste atat alinierea legislatiei mediului de afaceri romanesc la acquis-ul comunitar, cat si adaptarea la standardele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa. Legea va mai reglementa protectia actionarilor si functionarea societatilor comerciale de tip holding.

DISCUTII. Ministrul de stat George Copos a avut ieri, la sediul Guvernului, trei runde de discutii privind proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale. El s-a intalnit cu reprezentantii patronatelor romane, cu cei ai investitorilor straini in Romania si cu cei ai camerelor de comert si industrie. Pe parcursul celor trei intalniri, s-a convenit ca participantii sa-si prezinte opiniile si sa formuleze propuneri cu privire la proiectul de lege supus dezbaterii publice. Toate aceste opinii si propuneri vor fi discutate in cadru public, la data de 9 martie. Orice persoana poate consulta proiectul de lege la adresele: www.gov.ro si www.just.ro si poate face propuneri scrise privind modificarea Legii societatilor comerciale. Modificarea legii reprezinta unul dintre obiectivele principale ale ministrului de stat George Copos, se arata in comunicatul de presa al Guvernului Romaniei.

DREPTURILE ACTIONARILOR. Legea va aduce numeroase imbunatatiri privind protectia acordata actionarilor. Astfel, se va mari termenul de convocare a adunarii generale de la 15 zile la 30 de zile si se va reduce procentul actionariatului necesar pentru a solicita convocarea adunarii generale extraordinare. De asemenea, se vor reduce cerintele de cvorum si majoritate. Potrivit proiectului, in cazul adunarii ordinare intrunirea cvorumului se face cu cel putin un sfert din numarul total de drepturi de vot, fata de jumatate cat prevede legea in vigoare. De asemenea, hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritate simpla a voturilor exprimate. Vechea lege prevedea necesitatea existentei voturilor majoritatii absolute din capitalul social reprezentat in adunare. Legea va reglementa dreptul actionarilor de a solicita introducerea unor puncte noi pe ordinea de zi a adunarii generale, precum si a posibilitatii incheierii de conventii intre actionari privind exercitarea dreptului de vot. Sistemul de stabilire si plata a dividendelor va fi si el imbunatatit prin reducerea termenului de plata.

×
Subiecte în articol: economic comerciale