x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii europeni, blocaţi de reorganizarea ministerului

Banii europeni, blocaţi de reorganizarea ministerului

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2016   •   16:27
Banii europeni, blocaţi de reorganizarea ministerului
Sursa foto: MarianVejcik/Getty Images/iStockphoto

Întârzierea accesării banilor europeni, menţinută de ministerul de resort, va face imposibilă demararea proiectelor până în septembrie. Chiar dacă unele proiecte vor porni mai devreme, efectele întârzierilor vor fi devastatoare pentru români.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, î i asigura pe români că noile proiecte finanţate de UE vor putea fi depuse în luna ianuarie. Între timp, liniile de finanţare au fost închise, reorganizarea ministerului încă nu s-a finalizat, iar cei care se pregătesc să acceseze cele 43 de miliarde d e e u r o d i n finanţarea 2014- 2020 ar putea să fie lăsaţi să aştepte până la sfârşitul lunii august. Acest lucru înseamnă şomaj pentru circa 200.000 de specialişti, falimentul a mii de firme şi lipsa banilor din taxe şi impozite pe salarii, care intrau în bugetul de pensii.

„Noi am făcut o evaluare generală. Ministerul Fondurilor Europene nu a lansat ghidurile solicitantului, iar asta înseamnă o decalare foarte mare a începerii contractelor. Dacă în aprilie se vor lansa ghidurile, acestea vor sta o lună în consultare, apoi, dacă vor fi observaţii, vor mai sta o lună, adică la sfârşitul lunii mai s-ar putea lansa cererile de proiecte. Vor urma alte 30 de zile pentru a se depune aplicaţiile, evaluarea va dura cel puţin o lună, iar contractarea încă o lună. Astfel, se poate estima că până mai devreme de sfârşitul lunii august nu se va putea încheia niciun contract. Nu se poate trece peste aceste perioade prevăzute de procedurile legale”, explică Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei pentru Modernizarea României.

Fără norme de aplicare

Nicio autoritate de management nu poate încheia contracte în acest moment, deci nu pot fi cheltuiţi bani. Comisia Europeană a virat deja 600 de milioane de euro statului român, încă de anul trecut, ca avans pentru toate programele operaţionale finanţate până în 2020, iar din aceşti bani se puteau finanţa proiecte, dacă s-ar fi semnat contracte cu beneficiarii.

„Unele linii de finanțare ar putea fi lansate mai devreme, cum ar fi POCA, de care beneficiază instituţiile publice. În schimb, beneficiarii privaţi s-ar putea să mai aibă de aşteptat. Perioada până la contractare s-ar putea prelungi spre a doua jumătate a anului. Depindem foarte mult de ministerele de resort. Trebuie să luăm în calcul şi capacitatea de lucru a echipei de evaluatori. În 2014-2015 s-a incercat externalizarea serviciilor de evaluare, cu scopul de a accelera procesul, însă au intervenit alte probleme legate de nivelul de pregătire al evaluatorilor privaţi care au câştigat licitaţia la preţul cel mai scăzut, conform legislaţiei în vigoare”, explică Loredana Manolache, Director General M&C Global Production SRL.

Chiar dacă la finalul anului trecut a fost votată Ordonanţa de Urgenţă nr. 40 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, normele metodologice de aplicare au întârziat trei luni. Astfel este imposibilă încheierea contractelor cu cei care vor să depună proiecte.
 

×