Compensarea și plafonarea prețurilor la energie pentru consumatorii casnici și industria va costa statul român 4 miliarde de lei în 2022, potrivit proiectului de buget pe anul viitor, spun surse guvernamentale.
Legea 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie prevede că preţul energiei este plafonat la maximum 1 leu în perioada 1 noiembrie - 31 martie 2022, plus o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă sub 300 de kWh/lună și o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici.
Pentru gazele naturale, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură. Iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei/kWh.
Pentru clienţii noncasnici, cum sunt IMM-urile, microîntreprinderile, PFA-urile, cabinetele individuale, profesiile liberale, din preţul final al energiei electrice se scad tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuţie, contravaloarea certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare în perioada 1 noiembrie-31 martie.
Clienţii no-ncasnici nu plătesc tariful de transport şi de distribuţie, şi nici acciza la gazele naturale.
Clienţii instituţii publice, cum sunt spitalele, unităţile de învăţământ, creşele, ONG-urile, furnizorii de servicii sociale şi biserici plătesc preţurile plafonate la acelaşi nivel cu consumatorii casnici, dar nu se mai acordă compensări.
Reducerea va fi aplicată direct în factură, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat în maxim 30 de zile de la emiterea facturilor. Însă companiile din energie şi-au exprimat îngrijorarea că aceşti bani nu le vor fi returnaţi la timp, ceea ce va crea probleme în piaţă şi va provoca falimentul unor furnizori.