x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiectul PAID nu şi-a atins scopul

Proiectul PAID nu şi-a atins scopul

de Daniela Ivan    |    03 Noi 2017   •   20:22
Proiectul PAID nu şi-a atins scopul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea  să schimbe legislaţia care reglementează poliţa obligatorie PAD pentru a creşte numărul locuinţelor asigurate. Din cele 8,9 milioane de locuinţe, numai 1,7 milioane au asigurare PAD.

La nivelul Autorităţii s-a format un grup de lucru împreună cu Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Interne, cu reprezentanţii industriei şi se caută soluţii pentru a face sistemul să funcţioneze.

Ceva nu funcţionează, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al ASF. "De ce? Nu vrem să vindem poliţe PAD? Nu, ni s-a spus că primăriile nu-şi fac treaba. Ce treabă avem noi cu primăriile? Pentru că primăriile nu amendează deţinătorii de locuinţe. Dar de ce trebuie să îi amendeze? De ce nu mergem noi să convingem deţinătorii de locuinţe că trebuie să-şi facă această asigurare?”, a spus Cornel Coca Constantinescu.

Vânzare direct prin brokeri

Oficialul ASF a spus că vânzarea poliţelor trebuie făcută liber şi nu mai trebuie legate de asigurările facultative.  Într-un grad de intermediere al brokerajului, astăzi, în România de peste 70%, să nu vinzi poliţe PAD direct prin brokeri mie mi se pare că ceva e anormal", a comentat Constantinescu. Acesta a precizat că una dintre provocările ASF în 2017 o reprezintă actualizarea cadrului legal normativ în vederea creşterii gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor prin poliţa obligatorie PAD, care s-a situat la 18,48% în septembrie 2017.

„Aşa nu mai putem merge. La un grad de cuprindere de 18%, este evident că acest proiect numit PAID nu şi-a atins obiectivul” Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al ASF

PAID funcţionează de trei ani de zile şi am mai spus cu o precizie matematică la nivel de grad de cuprindere în asigurare cuprins între 18 şi 20%. 

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A (construite din cărămidă sau beton armat) şi de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro, pentru cele de tip B, din cărămidă nearsă sau pământ.

Numai 1,7 milioane de locuinţe au poliţă PAD, iar valoarea asigurată se ridică la 32 de miliarde de euro

România, ţara UE cu cei mai mulţi proprietari

România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al procentajului populaţiei care trăieşte în locuinţe proprietate personală, 96% în 2016, cu mult peste media din UE, de 69,3%, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat. Anul trecut, în fiecare stat membru al UE erau mai mulţi proprietari de locuinţe decât chiriaşi. Cel mai ridicat procentaj de cetăţeni care trăiesc în locuinţe proprietate personală se înregistra în 2016 în România (96%), Lituania (90,3%), Croaţia (90,1%), Slovacia (89,5%) şi Ungaria (86,3%), iar cel mai redus în Germania (51,7%), Austria (55%), Danemarca (62%), Marea Britanie (63,4%), Franţa (64,9%) şi Suedia (65,2%). Mai mult de jumătate din populaţia UE (57,5%) locuieşte în case şi 41,8% în apartamente. În România, 63,7% din populaţie locuia anul trecut în case, în timp ce 36,3% erau în apartamente.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Proiectul PAD