x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Promisiune - Verde la SAPARD din toamnă

Promisiune - Verde la SAPARD din toamnă

de Diana Rucinschi    |    22 Aug 2008   •   00:00

Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) s-au angajat să implementeze, pînă la 31 august, cele mai importante elemente ale planului de acţiune pentru remedierea deficienţelor constatate de Comisia Europeană (CE). "APDRP va transmite la începutul săptămînii viitoare noua procedură privind plăţile la Fondul Naţional, care îşi va rezerva cîteva zile pentru a o analiza, iar după ce dă avizul plăţile din bugetul naţional pot reîncepe", a declarat Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii. Rambursarea cheltuielilor de Comisia Europeană va fi reluată după confirmarea unui audit extern că întregul plan de acţiuni a fost implementat.Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) s-au angajat să implementeze, pînă la 31 august, cele mai importante elemente ale planului de acţiune pentru remedierea deficienţelor constatate de Comisia Europeană (CE). "APDRP va transmite la începutul săptămînii viitoare noua procedură privind plăţile la Fondul Naţional, care îşi va rezerva cîteva zile pentru a o analiza, iar după ce dă avizul plăţile din bugetul naţional pot reîncepe", a declarat Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii. Rambursarea cheltuielilor de Comisia Europeană va fi reluată după confirmarea unui audit extern că întregul plan de acţiuni a fost implementat.

CADRUL. Autorităţile din România au suspendat plăţile către beneficiarii SAPARD, după ce Comisia Europeană a îngheţat decontarea cheltuielilor, în urma unor deficienţe la sistemul de management şi control al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) constatate de un audit efectuat în iunie. Agenţia a luat o serie de măsuri, printre care suplimentarea controalelor asupra cererilor de plată, neacceptarea de dosare incomplete şi verificarea tuturor proiectelor finalizate, nu doar a eşantioanelor obişnuite de control.

România se mai confruntă cu un pericol în ceea ce priveşte SAPARD-ul şi anume pierderea fondurilor care nu vor fi absorbite pînă la sfîrşitul anului. "Am transmis Comisiei Europene o cerere de prelungire a programului cu un an, dar nu am primit încă nici un răspuns", a precizat directorul APDRP,
Laszlo Klarik. România mai are de primit 240 de milioane de euro de la UE pentru acest an. 

×
Subiecte în articol: economic