x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proprietatea la BVB, intr-un an

Proprietatea la BVB, intr-un an

de Vali Blanaru    |    29 Iun 2007   •   00:00
Proprietatea la BVB, intr-un an
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Valoarea acţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea va fi cunoscută de abia intr-un an, căt este estimat să dureze procesul de evaluare a activelor Fondului şi listarea la bursă.Â

Valoarea acţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea va fi cunoscută de abia intr-un an, căt este estimat să dureze procesul de evaluare a activelor Fondului şi listarea la bursă. Â

Procesul de evaluare a activelor Fondului Proprietatea, anterior listării pe piaţa de capital, va dura intre trei şi cinci luni, urmănd să cuprindă 30-40 de companii mari, dar nu şi pe cele unde participaţiile deţinute sunt mici, potrivit preşedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Păunescu. Astfel, acţiunile vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti in termen de zece luni pănă la un an de la momentul aprobării ordonanţei care modifică legislaţia privind Fondul. "Caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorului este finalizat. Anunţul pentru licitaţie va fi publicat in două-trei săptămăni", a spus Păunescu.

Fondul deţine participaţii la companii mari, cu multe filiale, pentru care evaluarea nu poate fi făcută in mai puţin de două-trei luni, a spus Păunescu. El a menţionat că Fondul are şi participaţii cu ponderi mici in capitalul social al unor firme primite de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care nu vor fi incluse in evaluare, in condiţiile in care reprezintă procente reduse din capitalul Fondului.

LEGISLAŢIE. Ordonanţa privind modificarea legislaţiei Fondului Proprietatea trebuia să fie discutată in şedinţa specială de ieri a Guvernului. Potrivit proiectului de act normativ, Fondul va renunţa la pachetele de acţiuni deţinute la 50 de firme incluse iniţial in portofoliu şi, in schimb, işi va majora semnificativ participaţiile la societăţi mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de producţie şi distribuţie a electricităţii. Astfel, Fondul va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romănească, astfel că participaţia la compania petrolieră va creşte la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanţă. Fondul Proprietatea a fost infiinţat la sfărşitul anului 2005, pentru a plăti daune persoanelor ale căror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist şi care nu mai pot fi despăgubite in natură. Fondul urmează să emită un număr de acţiuni limitat la valoarea estimată a despăgubirilor ce vor fi acordate. Valoarea capitalului fondului, fără aceste modificări, a fost evaluată la 3,9 miliarde de euro.

Dividende

FP a incasat pănă in prezent dividende de 216 milioane de lei (circa 67,5 milioane de euro), aferente participaţiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in sumă de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006. Potrivit lui Păunescu, Fondul Proprietatea mizează in acest an pe venituri de 200 milioane de lei. Fondul are plasate resursele financiare numai in depozite bancare, iar sursele Fondului sunt constituite din dividende aferente participaţiilor la companiile aflate in portofoliul Fondului şi dobănzi. In prezent, 96,75% din capitalul Fondului Proprietatea se află incă la stat, sub administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, restul, de 3,25%, fiind distribuit proprietarilor deposedaţi abuziv in perioada regimului comunist.

×
Subiecte în articol: economic fondul proprietatea fondului