x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proteste - Codul Muncii aduce greva

Proteste - Codul Muncii aduce greva

16 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Liderii sindicali ameninta cu greva generala, fiind nemultumiti de propunerile de modificare a Codului Muncii. "Se va striga "Jos Guvernul!" si chiar se va actiona in acest sens", ameninta sindicalistii.
CRISTIAN PETRU

REACTIE. Bogdan Hossu (centru) spune ca de luni sindicatele incep pichetarea prefecturilor
Cele cinci mari confederatii sindicale, Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Fratia, CSDR si Meridian, vor organiza pichete si mitinguri pentru a protesta fata de modificarea Codului Muncii. "Nu este momentul sa fie schimbat Codul Muncii atat timp cat Romania a avut o rata de crestere substantiala in acesti doi ani de cand a intrat in vigoare acest act normativ iar programele de restructurare si reforma au continuat. Din cate stiu eu, in nici un stat nu a mai fost modificat dupa doar doi ani un Cod al Muncii", a declarat ieri Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartel Alfa. Liderii sindicali ameninta ca, in cazul in care Guvernul isi mentine aceeasi pozitie "inflexibila" fata de propunerile lor de modificare a Codului Muncii, se va ajunge la greva generala. Protestele vor incepe lunea viitoare cu pichetarea prefecturilor din toata tara si continua in 7 martie cu mitinguri in cascada.

NEMULTUMIRI. "Programul protestelor va fi modificat in functie de grila negocierilor. Codul Muncii nu trebuie modificat unilateral. Pana in luna martie, proiectul de modificare trebuie sa ajunga in Parlament. Dar grosul celor care se manifesta in Parlament sunt oameni de afaceri care isi vor apara interesele lor. Indiferent de momentul in care se va declansa greva generala, numarul oamenilor care vor participa va fi suficient de mare pentru a conta", sustine Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).

Principalele nemultumiri ale sindicatelor fata de modificarile Codului Muncii sunt legate de punerea pe acelasi nivel a contractelor pe perioada nedeterminata cu cele pe perioada determinata, ceea ce va duce la imposibilitatea celor care au contracte pe termen scurt sa contracteze un credit, de posibilitatea angajatorilor de a-i obliga pe salariati sa faca ore suplimentare fara ca acestia sa isi dea acordul, eliminarea Contractelor Colective de Munca si "atacul la reprezentantii salariatilor".

Sindicalistii sustin ca modificarile Codului Muncii propuse de Ministerul Muncii au fost acceptate la presiunea companiilor multinationale. "Daca guvernul nu va intelege doleantele poporului, la mitinguri se va scanda "Jos Guvernul!" si chiar se va actiona in acest sens. Guvernul actual trebuie sa stie ca nimeni nu e lipit de scaun", a mai spus Bogdan Iuliu Hossu. Sindicalistii sustin ca negocierile cu patronatele pentru modificarea Codului Muncii continua saptamana aceasta si in functie de rezultatele intalnirilor va fi modificat programul protestelor.

OPINIA GUVERNULUI
Amenintarea sindicatelor cu greva generala sau cu actiuni de protest este fie prematura, fie un factor de presiune in procesul de negociere, in conditiile in care discutiile asupra Codului Muncii continua, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu se va intalni vineri cu reprezentantii centralelor sindicale, pentru a discuta inclusiv proiectul de modificare a Codului Muncii.
×
Subiecte în articol: economic codului codului muncii