Numirile politice la conducerea companiilor de stat reprezintă o stare de fapt, acceptată tacit şi perpetuată de toate guvernările. Nu putea face excepţie nici Nuclearelectrica, unde Cristian Romulus Anton, un tânăr de doar 26 de ani, are ca unică recomandare profesională un pedigree politic impresionant, care trece pe la doi grei liberali - Daniel Chiţoiu şi Gelu Ştefan Diaconu, pentru a ajunge până la nemuritorul Ion Iliescu. Cireaşa de pe tort a junelui susţinut de ALDE: asocierea în afaceri cu bomba sexy Andreea Lambru, colegă de partid, secretar general adjunct al Guvernului în mandatul lui Sorin Grindeanu.
Cristian Romulus Anton, în prezent membru provizoriu în Consiliul de Administraţie (CA) de la Nuclearelectrica SA, este unul din cei şapte candidaţi pentru o nouă componenţă de provizorat a CA-ului, care urmează a fi aprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de pe 24.08.2017. Alături de acesta, mai candidează Iulian Robert Tudorache (secretar de stat în Ministerul Energiei), Elena Popescu (director general în cadrul aceluiaşi minister), Cristian Genţea (preşedinte PSD Piteşti şi director la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti), Roxana Bănică (director adjunct la Direcţia Coordonare Politici şi Programe, din cadrul Secretariatului General al Guvernului), Alexandru Mirel Marcu (manager din mediul privat) şi Călin Radu Vilt (consilier ştiinţific la Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei). Ministerul Energiei, condus de liderul ALDE Toma Petcu, este acţionar majoritar al Nuclearelectrica.
Traseul politic al junelui Anton
Cristian Romulus Anton este, de departe, cea mai interesantă figură din board-ul Nuclearelectrica. Fără ocupaţie, la propriu, în momentul când a candidat pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti din partea ALDE, în mai 2016, Anton s-a angajat prima oară la stat în 2012, pe când avea doar 21 de ani, ca şi consilier al unui secretar de stat din Ministerul Economiei, condus pe atunci de Daniel Chiţoiu, fost lider PNL, în prezent deputat ALDE. Câteva luni mai târziu, tânărul ajunge consilierul personal al preşedintelui ANAF Gelu Ştefan Diaconu, alături de care stă până în 2016, la schimbarea acestuia din funcţie.
Service auto, bomba sexy şi asociat cu şeful
Licenţiat în management la Universitatea Româno- Americană, Cristian Romulus Anton are şi afacerile proprii. Administratorul societăţii nucleare de stat este patronul unui service auto din Bucureşti, High Wash SRL şi s-a retras în 2013 dintr-altul, Bubbles Blue 2009 SRL din Voluntari.
În High Wash, tânărul este asociat cu mama sa, Monica Anton, cea care îl reprezintă în afaceri pe capul familiei, Theodor Anton
Cristian Romulus Anton apare şi în Globetrotter International Consulting SRL Bucureşti, o firmă de consultanţă în care este asociat cu Ioana Andreea Lambru. Nimeni alta decât bomba sexy din PNL, în prezent la ALDE, numită secretar general adjunct al Guvernului de fostul premier Sorin Grindeanu, dar şi coordonator al activităţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. În fine, Cristian Romulus Anton este asociat şi în firma de contabilitate Diaconu & Mihuţ Tax Consulting SRL Bucureşti, alături de Ionel Ovidiu Mihuţ şi Gelu Ştefan Diaconu, fostul preşedinte ANAF şi şeful său direct din perioada 2013-2016.
Afaceri cu Bartolomeu Finiş şi Ion Iliescu
În urmă cu ceva ani, Monica Anton, mama puştiului trecut de la preşedintele ANAF la Nuclearelectrica, a fost asociată în Edera Invest SRL Bucureşti, firmă prin care s-a perindat, la un moment dat, şi Bartolomeu Finiş, controversatul om de afaceri din celebra grupare Adrian Petrache- Alexandru Bittner- Dorin Cocoş. La rândul său, tatăl Theodor Anton a fost şeful Vămii Târguri şi Expoziţii Bucureşti şi al Vămii Gării de Nord, funcţii în care a fost promovat de bunul său prieten Gelu Ştefan Diaconu, director adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor la începutul anilor 2000. Theodor Anton a fost acuzat în 2000 de evaziune fiscală, într-un dosar cu un prejudiciu de 5,2 miliarde de lei. Este vorba despre cele 10 tiruri cu afişe electorale pentru Ion Iliescu şi PDSR aduse în 1996 din Franţa şi pentru care nu s-au mai plătit taxe la stat graţie intervenţiei lui Theodor Anton, pe atunci şeful Vămii Târguri şi Expoziţii.
Salariile uriaşe de la Nuclearelectrica
Partidele au tot interesul să-şi promoveze oamenii în funcţii cheie precum cea de administrator la Nuclearelectrica. Salariile uriaşe pe care aceştia le primesc răsplătesc, pe de-o parte, serviciile aduse în campaniile electorale ori alte nepotisme politice, dar asigură şi o parte din veniturile partidelor, pentru că e greu de crezut că cei numiţi în acest funcţii nu întorc înapoi o parte din bani, ca semn de recunoştinţă. La Nuclearelectrica, un administrator câştigă 27.378 lei brut pe lună, echivalentul a circa 6.000 de euro. Directorul general al societăţii va avea un salariu, practric, nelimitat, după ce AGA a respins recent limitarea indemnizaţiei fixe. Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica între 2013 şi 2017, avea o indemnizaţie de circa 11.000 de euro net pe lună.
Mirajul funcţiilor la stat, extrem de bine plătite doar pe baza recomandărilor politice, sunt un vis devenit realitate pentru tinerii descurcăreţi în viaţă