x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a decis! Când va începe programul Rabla pentru becuri

Guvernul a decis! Când va începe programul Rabla pentru becuri

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   14:55
Guvernul a decis! Când va începe programul Rabla pentru becuri

Guvernul a aprobat finanțarea programului "Rabla pentru becuri". Valoarea acestuia se ridică la circa 900 de milioane de lei.

Vor putea fi astfel înlocuite becurile consumatoare de electricitate cu cele economice. O persoan[ poate primi un singur voucher de 200 de lei, cu condiția să dea la schimb becurile vechi atunci când achiziționează unele noi. 

„Asigurăm 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu LED, mai performante și mai economice”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

De vouchere pot beneficia și primăriile. 

„Comunitățile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal. Înlocuind de asemenea becurile vechi asigurăm 500 de milioane de lei”, a mai precizat prim-ministrul. 

Programul are drept scop reducerea consumului de electricitate și a emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea becurilor vechi cu unele care consum[ mai puțină energie electrică, 

Însă Administrația Fondului de Mediu (ANM) trebuie să creeze un sistem informatic, acest lucru însemnând mai multe săptămâni sau luni. 

„AFM a decis crearea unui nou sistem informatic, nu folosirea sistemelor informatice precedente, motiv pentru care, într-adevăr, implementarea o să mai dureze câteva săptămâni, luni. Asigurăm bugetul pe care l-am avut pentru anul acesta şi completăm pentru anul viitor şi sunt convins că se va lansa programul în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de momentul în care sistemul informatic o să fie unul stabil, pentru a nu ajunge în situaţiile în care lansările de programe au însemnat, de fapt, un blocaj în şir de programe derulate la fel. Vor beneficia românii de toţi banii din bugetul anului acesta şi bugetul anului viitor. Banii care nu se folosesc anul acesta se vor folosi în program anul viitor şi se vor completa“, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Prin urmare, programul Rabla pentru becuri s-ar putea amâna pentru anul 2023. 

 

×