x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafo vrea sa dea in judecata FMI

Rafo vrea sa dea in judecata FMI

13 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Comentariile reprezentantului Fondului Monetar International (FMI), Graeme Justice, in legatura cu afacerea Rafo au nascut un atac fara precedent al unei companii, in speta Balkan Petroleum, la adresa prestigioasei institutii internationale. Fapul ca reprezentantul Fondului Monetar International, Graeme Justice, a declarat ca solutia pentru RAFO ar fi doar falimentul a produs mania reprezentantiilor Balkan Petroleum (BKP) si ai rafinariei din Onesti.
CATALIN BUDESCU

IRITAT. Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum, s-a luat la harta cu FMI-ul
Decizia judecatorilor de la Bacau - care au acceptat un plan de reorganizare a rafinariei RAFO in urma caruia statul nu numai ca nu recupereaza vreun leu din datoriile cuvenite, dar va fi pus in situatia sa scoata alti bani din buzunar, precum si celelalte comentariile ale reprezentantului Fondului Monetar International (FMI), Graeme Justice, in legatura cu afacerea RAFO au inflamat Balkan Petroleum, actionarul majoritar al rafinariei. Mai mult, Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum, Marian Alexandru Iancu, a declarat ca in urma declaratiilor reprezentantului FMI, prejudiciul calculat prin pierderea unor contracte si a imaginii companiei se cifreaza la numai putin de 7.000 de miliarde de lei exact atat cat ar trebui sa plateasca RAFO bugetului de stat. Asa-zisul protest, al carui citire si-a asumat-o Teodor Cuzino (avocatul RAFO) este formulat de o parte a grupului de creditori comerciali (mai putin PETROM) al rafinariei, principalii dintre acestia fiind Faberr Invest & Trade si Balkan Petroleum.

ATACUL. Balkan a considerat normal sa-l atentioneze public si in mod energetic pe Grame Justice ca in cazul in care acesta nu isi retrage imediat si public afirmatiile "grave, formulate impotriva RAFO si partinitoare pentru Petromidia, atunci vom ( n.r. - creditorii ) vom fi constransi sa solicitam tragerea sa la raspundere" Documentul mai stipuleaza si alte comentarii la adresa oficialului FMI de genul "aceste afirmatii cum si traficul straveziu, practicate de domnia sa (n.r. - Graeme Justice) consideram ca se constituie in fapte ilicite". In urma acestui atac fara precedent al Balkan, raman insa in urma datoriile uriase de mii de miliarde de lei ale RAFO, ingineriile financiare si conturile mai bogate ale unor smecheri ai "democaratie originale" din iubita noastra patrie.

DATORII DE 630 MILIOANE $
Noul guvern a suspendat de curand controversata ordonanta a Cabinetului Nastase prin care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) urma sa preia creantele pe care societatile RAFO si Carom le au catre Ministerul Finantelor, PETROM si Directia Vamilor Iasi. Totalul datoriilor rafinariei RAFO Onesti si ale combinatului Carom depaseau 18.500 de miliarde lei (peste 630 milioane de dolari), din care 16.000 de miliarde sunt datorii catre bugetul de stat. Fondul Monetar International a recomandat explicit in documentele semnate cu fostul guvern ca in cazul rafinariei moldovene sa fie aleasa solutia falimentului.

×
Subiecte în articol: economic rafo balkan balkan petroleum