x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Raport - FMI recomanda majorarea TVA

Raport - FMI recomanda majorarea TVA

de Daniela Ivan    |    21 Feb 2006   •   00:00
Raport - FMI recomanda majorarea TVA

Cresterea economica a incetinit, inflatia se mentine la un nivel ridicat, nivelul creditelor creste tot mai mult. Ce e de facut? FMI recomanda o politica fiscala restrictiva, cresterea TVA sau a altor taxe si aprecierea leului.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) doreste ca Guvernul sa adopte masuri ferme de reforma pentru a stopa majorarea dezechilibrelor macroeconomice, se arata in Raportul Misiunii FMI de la 6 februarie, dat publicitatii ieri. Mai mult, reprezentantii Fondului iau apararea Bancii Centrale, spunand ca "politica monetara pare sa fie mult impovarata de obiective conflictuale, subminand capacitatea BNR de a-si atinge obiectivele de inflatie".

Ministerul de Finante a realizat un proiect de buget pentru acest an catalogat ca "nerealist", iar acum trebuie luate masuri suplimentare pentru pastrarea tintei de deficit bugetar. "Reducerea drastica a cheltuielilor aferente bunurilor si serviciilor, asa cum a fost prevazuta in buget, nu este sustenabila si va conduce la acumularea de noi arierate. Acest element, combinat cu presiunea provenita din cresterile salariale recente, conduce la un deficit bugetar de 1% din PIB", se arata in Raport.

SE UMFLA DEZECHILIBRELE. Dezechilibrele macroeconomice continua sa se amplifice, scrie negru pe alb in Raport. Inflatia se mentine la un nivel ridicat, iar economia si-a incetinit cresterea la 4% in anul 2005. Pe langa scaderea accentuata a productiei agricole din cauza inundatiilor, cresterea productiei industriale s-a redus semnificativ, partial din cauza eliminarii contingentelor la comertul cu produse textile pe plan mondial. Avantajul competitivitatii externe a Romaniei s-a diminuat pe fondul aprecierii recente a leului, asociata cu cresterea considerabila a salariilor. Diminuarea castigurilor de productivitate incepe sa afecteze profitabilitatea si competitivitatea in unele sectoare, facand obligatorie accelerarea reformelor structurale, atentioneaza specialistii FMI.

Inflatia se mentine la un nivel ridicat. La sfarsitul anului 2005, rata anuala a inflatiei calculata a fost de 8,6% comparativ cu tinta BNR pentru sfarsitul anului 2005 de 7,5% (cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual).

In plus, creditul continua sa inregistreze o crestere puternica. In timp ce cresterea creditului in valuta si-a incetinit ritmul in ultima perioada, expansiunea creditului in moneda nationala s-a accelerat. Aceasta schimbare se datoreaza masurilor privind limitarea cresterii creditului in valuta adoptate anul trecut si recentei reduceri a ratelor dobanzilor. Efectul este vizibil in cresterea deficitului de cont curent estimat la 9,4% din PIB pentru anul 2005.

SOLUTIA, CRESTEREA VENITURILOR. Politica fiscala restrictiva ar trebui sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei, se arata in Raportul FMI. Cresterea veniturilor bugetare este imperativa, intrucat reducerea cheltuielilor prevazuta in buget este nesustenabila, iar efectul combinat al majorarilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB, dublu fata de cel prognozat.

Printre optiunile pe care Guvernul ar putea sa le aiba in vedere sunt "majorarea TVA, reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare, extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative, majorarea impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor", spun expertii FMI. Ei afirma ca Romania are nevoie de fonduri pentru a acoperi contributia la bugetul Uniunii Europene si contributia la proiectele cofinantate cu fonduri comunitare. Mai mult, expertii institutiei economice internationale spun ca masurile de majorare vor determina un minus la incasari.

Raportul FMI este important, pentru ca poate oferi Comisiei Europene informatii importante in legatura cu stabilitatea macroeconomica. Comisia Europeana va publica in luna mai raportul de tara in care va recomanda fie aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007, fie amanarea procesului cu un an, pentru continuarea reformelor.

LEUL TARE
FMI recomanda aprecierea leului si sugereaza BNR sa permita aprecierea leului, iar eventualele interventii pe piata valutara sa fie orientate doar catre reducerea unor volatilitati excesive. Expertii Fondului sustin ca principala parghie pentru combaterea presiunilor inflationiste trebuie sa o reprezinte dobanzile, sugerand "cresteri semnificative" ale ratelor atat la dobanda de politica monetara, cat si la nivelul dobanzii efective de sterilizare. Acceptarea unei continuari a aprecierii monedei nationale poate fi vazuta si ca o noua masura de restructurare a economiei romanesti. FMI recomanda privatizarea CEC, a producatorilor de energie electrica si a altor companii mai mici, in vederea realizarii unei reforme reale.

IONUT BALAN: "REGLAJELE NU LE FACE PIATA, CI STATUL"
FMI observa ca, prin rigiditatile de pe piata fortei de munca, Romania se situeaza in afara grupului de tari central si est-europene, in principal prin costurile de angajare si concediere, precum si prin rata de participare, considera analistul economic Ionut Balan (foto). "Mai pe sleau, cu locuri de munca asigurate, salarii minime garantate si preturi administrate, reglajele nu le face piata, ci statul. Stabilitatea macroeconomica nu se obtine ca la ceilalti est-europeni, prin identificarea punctuala a problemelor, prin repararea sau inlocuirea circuitelor stricate, ci prin instituirea unor cote de consum pentru toti, buni sau rai, astfel incat, pe ansamblu, sa se reduca pierderile. De asta remarca acum trei ani fostul negociator FMI, Neven Mates: «Nu faceti reforme in economie, e treaba voastra, dar va trebui sa platiti»", spune Balan.

El considera ca a venit momentul de a recupera timpul pierdut. "Din pacate, somajul nu e o problema monetara, ci tine de incapacitatea de a genera programe de reconversie profesionala. In loc sa se ocupe de asta si apoi sa lase sa actioneze vehiculul natural de reglare a productivitatii, politicienii scriu in Codul Muncii ca angajatorii n-au voie sa dea oamenii afara. Si atunci oamenii au servicii, deci au salarii, deci vor credite. Si lasa sa-si sparga capul BNR, sa urce rezervele obligatorii la euro la 40%. In timp ce polonezii au rezerve minime nediferentiate pentru zloti si valuta de numai 3,5%."

MIHAI TANASESCU: "COTA UNICA NU A STIMULAT INVESTITIILE"
"Acest raport este inca un semnal de alarma vizavi de politica economica a Guvernului", a declarat Mihai Tanasescu (foto), presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. El a adaugat ca intarirea monedei nationale, scaderea productivitatii si cresterea salariilor din sectorul public cu pana la 50% in perioada octombrie 2004-octombrie 2005 au determinat scaderea competitivitatii economiei romanesti. "Greseala de fond a reprezentat-o introducerea cotei unice de impozitare de 16%. S-au lasat foarte multi bani pe piata, dar raspunsul societatilor comerciale a fost contrar celui scontat. Grupul de Economie Aplicata a atras atentia ca, desi impozitul pe profit a scazut, profitul firmelor a scazut si el. Cota unica nu a stimulat investitiile, ci consumul", a subliniat Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice.

Dupa parerea lui, recomandarea FMI de majorare a veniturilor bugetare trebuie urmata si trebuie sa se regaseasca in Codul Fiscal pentru 2007. Cresterea veniturilor bugetare la un nivel de 35% din PIB se poate face fie prin majorarea cotei unice, fie prin revenirea la un sistem progresiv de impozitare. Majorarea TVA nu este o solutie viabila, intrucat va avea efect inflationist. "Raportul are in vedere ce va fi Romania in 2007 - membru al Uniunii Europene. Daca politicile economice nu se schimba, vom avea de suferit in concurenta cu celelalte state membre", a mai spus Tanasescu. (Florina Zainescu)

ILIE SERBANESCU: "DEZINFLATIE, DAR NU CU ORICE PRET"
"FMI are perfecta dreptate, ei fac niste constatari logice, firesti. Intr-adevar, Guvernul nu face nimic si lasa Banca Nationala sa ia singura toate masurile", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu (foto). Reducerea inflatiei trebuie sa ramana un obiectiv, dar nu indiferent de pret.

"Prioritatea prioritatilor trebuie sa apartina temperarii incendiarului deficit extern. (...) Politica economica trebuie sa-si stabileasca prioritati. Toate tintele prevazute - si scaderea inflatiei, si dinamizarea cresterii economice, si reducerea deficitului extern - nu sunt posibil de atins in acelasi timp. 2005 a dovedit acest lucru cu prisosinta, implicand ratarea tuturor tintelor in incercarea de a le atinge pe toate. O reducere cu orice pret a inflatiei numai pentru ca aceasta este inca in Romania cea mai inalta din regiune reprezinta o optiune gresita si chiar periculoasa.

In masura in care peste jumatate din inflatia de 8,6% a provenit din cresteri programate oficial ale tarifelor la energie, cu impactul lor general in economie, inseamna ca tot restul preturilor din economie sa nu inregistreze o crestere decat de vreo 4%, inflatie anuala inca imposibila in Romania", a mai spus Serbanescu. (Iohanna Onaca-Purdea)
×
Subiecte în articol: economic creşterea majorarea