Pretul terenului pentru constructia de locuinte nu va mai creste anul viitor. In schimb, cel cu destinatii de depozite, hale industriale si parcuri comerciale se va mari cu 20%-45%.
Preturile apartamentelor din cartierele muncitoresti din Bucuresti depasesc cu aproape 50% preturile din Sofia si se apropie de cele din Belgrad, capitala unei tari aflate intr-o criza imobiliara fara precedent, deoarece a trecut printr-un razboi, se arata intr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. Iar la Viena, un apartament cu doua camere in aria centrala se poate cumpara si cu 80.000 de euro, aproape pretul unui echivalent din asa-numitul Centru Civic din Bucuresti. In aceste conditii, previziunile pentru anul viitor arata ca pe aceasta piata preturile vor ramane constante, cu mici fluctuatii in sus sau in jos, ce depind de politica creditului ipotecar. "In cartierele traditional muncitoresti, precum Pantelimon, Berceni, Militari, Drumul Taberei si Balta Alba, se asteapta o plafonare a preturilor, ce vor mai creste sau scadea cu 5%-8%, in functie de soliditatea creditului ipotecar", explica Arthur Silvestri, presedintele Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. Pe de alta parte, pe zona apartamentelor considerate de lux din Centrul Civic, Baneasa si Herastrau sunt asteptate cresteri de preturi de maximum 18%, intr-o perioada medie de timp. TERENURI. Pretul terenului pentru constructia de locuinte nu va mai creste anul viitor. In schimb, cel cu destinatii de depozite, hale industriale si parcuri comerciale se va mari cu 20%-45%. "Tendinta este de crestere lenta, cu accent ceva mai subliniat acolo unde exista deja concentrari, cum ar fi Otopeni, Militari si unde cresterile probabile pot ajunge la 35%-45%. In plus, acolo unde pretul este inca scazut si investitia nu imbraca riscuri serioase, cresterile pot fi de 20%-40%, in functie de zona", se arata in raportul SGA. In ceea ce priveste terenurile cu destinatie de constructii locuinte, piata se reasaza dupa cresterile aberante ce au avut loc pe parcursul ultimilor ani. Preturile sunt deja foarte ridicate, iar cresterile cu pana la 25%-30% pot aparea numai acolo unde exista proiecte fezabile si dezvoltare economica statornica. Speculatia cu terenuri de constructie va fi vedeta anului viitor, insa riscul profitului scazut sau nul a aparut deja, desi nu este luat in calcul, inca, decat de foarte putini dintre numerosii jucatori la bursa imobiliara.Citește pe Antena3.ro
METROPOLA
|
Legenda zonei metropolitane va amplifica speculatiile, desi autoritatile nu prezinta decat niste "certitudini fara timp", opineaza Arthur Silvestri. "In mod gresit, aceasta este socotita ca fiind un fel de El Dorado, unde oricine ajunge sa aiba o cat de mica suprafata de teren isi va inzeci aproape peste noapte bunul", explica Silvestri. El adauga ca insasi ideea de a transforma Bucurestiul de azi intr-un oras gigantic cu o suprafata de noua ori mai intinsa decat acum, urbanizand tarlale unde acum se cultiva grau si porumb si transformand totul intr-o masina de facut bani, este o iluzie.
|