x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ratificarea scrisorii cu FMI, respinsă

Ratificarea scrisorii cu FMI, respinsă

16 Noi 2010   •   20:08

Comisia de buget-finanţe a Senatului a respins ieri proiectul de lege pentru ratificarea scrisorii de intenţie a Acordului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ratificarea scrisorii suplimentare de intenţie semnată de autorităţile române şi cosiliul director al FMI, parte a Acordului stand-by, a fost respinsă de comisie cu patru voturi “pentru” (PDL) şi cinci “împotrivă” (PSD şi PNL).

Social-democraţii şi-au motivat votul prin faptul că scrisoarea face referire la majorarea TVA de la 19 la 24%, vicepreşedintele Sorin Bota arătând că PSD a votat împotriva ratificării scrisorii de intenţie întrucât s-a opus şi se opune majorării TVA. El a apreciat că dacă şi plenul Senatului respinge ratificarea, Guvernul ar trebui să revină asupra cotei TVA.

Preşedintele comisiei, Ovidiu Marian (PDL), a declarat după vot că scrisoarea de intenţie urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, unde actuala putere are o majoritate mai confortabilă, în eventualitatea în care votul din Comisie va fi reflectat şi în plenul Senatului. Senatul este, însă, Cameră decizională în adoptarea legii de ratificare a scrisorii de intenţie cu FMI. Scrisoarea de intenţie a fost semnată la Bucureşti, la 16 iunie 2010, şi actualizată printr-o scrisoare suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti în 29 iunie, aprobate prin decizia Consiliului Director al FMI din 2 iulie 2010.

×