x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RCA - Asigurari mai scumpe cu 33%

RCA - Asigurari mai scumpe cu 33%

de Iohanna Onaca Purdea    |    03 Dec 2005   •   00:00

In Romania din patru masini una nu este asigurata, desi este obligatoriu. Pentru anul viitor tarifele la RCA vor creste cu cel putin 33%.

Doar 75% din masinile inmatriculate au asigurare de raspundere civila obligatorie. De anul viitor, regulile pentru neplatitorii de RCA se vor inaspri. In paralel, companiile vor majora tariful pentru RCA cu cel putin 33%.

In primele noua luni ale acestui an, valoarea primelor brute subscrise aferente asigurarilor auto (CASCO, RCA si Carte Verde) a fost de 449,24 milioane de euro (1,8 miliarde RON), potrivit estimarilor Media Xprimm. Asigurarile auto au reprezentat 53,19% din piata asigurarilor, respectiv 68,65% din piata asigurarilor generale. Potrivit aceleiasi surse, la nivelul asigurarilor auto s-a inregistrat o crestere nominala in euro de aproape 42% comparativ cu primele trei trimestre ale anului 2004.

REGULI DURE. Cu toate ca cifrele demonstreaza o crestere pe segmentul asigurarilor auto, Romania ocupa insa unul dintre locurile codase in Europa la acest capitol. Numai 70%-75% dintre autovehiculele inmatriculate in Romania sunt asigurate. Nu au fost incheiate asigurari RCA de raspundere civila pentru circa un milion de masini, dintre cele peste 4 milioane inmatriculate, conform datelor Politiei Rutiere. In tarile occidentale, proportia neasiguratilor este de numai 5% si, conform cu directivele UE, si tara noastra va trebui sa ajunga, in perspectiva aderarii, la sub 10% masini neasigurate, din totalul celor inscrise in circulatie. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va lua masuri severe pentru neplatitorii de RCA. "Proiectul de ordonanta de la CSA este gata facut, trebuie doar sa fie semnat. Si sunt sigur ca va fi acum, in decembrie, pentru ca in baza atentionarii primite din partea Comisiei Europene la ultimul raport de tara, pentru asigurari auto obligatorii, a fost absolut clar ca trebuie luate masuri urgente", a declarat Liviu Stoicescu, director asigurari Auto la OMNIASIG. Conform proiectului de ordonanta, cei care nu isi asigura masinile risca amenzi de pana la 5.000 de lei noi. Mai mult, este prevazuta si eventualitatea radierii autovehiculelor neasigurate.

TARIFE
Tarifele RCA vor creste in 2006 cu cel putin 33% fata de anul in curs din cauza cresterii numarului de accidente auto. Asiguratorii pot aplica o marja de plus minus 10% fata de tariful standard, astfel ca scumpirile ar putea depasi 40 de procente fata de acest an. Unele dintre companii au publicat deja tarifele. Astfel, la autoturismele cuprinse in categoria 1.200-1.400 de centrimetri cubi, prima de referinta a crescut cu 33%, de la 1.512.000 de lei vechi la 2.016.000 de lei vechi. La Omniasig cresterea este de 19% fata de anul trecut, RCA pentru categoria mentionata fiind de 1,8 milioane de lei vechi in 2006, in timp ce Banca Transilvania Asigurari practica o majorare de 11%.

×
Subiecte în articol: economic auto