Majoritatea şoferilor (90%) care au încheiat o poliţă RCA vor beneficia de poliţe mai ieftine cu 10% anul viitor, o dată cu introducerea sistemului bonus malus. Reducerilor vor ajunge până la 50% dacă timp de şapte ani şi-au păstrat acest comportament, a anunţat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Şoferii care au avut unul sau mai multe incidente nefericite provocate din vina proprie vor fi penalizaţi. RCA-ul se va scumpi cu până 45% pentru o pagubă şi cu până 200%, multiple pagube. "Pentru şoferii care nu au avut daune în 2009, tariful poliţei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat Comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% dacă în şapte ani un şofer nu a avut daune pe RCA. În schimb, dacă a avut o daună în 2009, tariful RCA va creşte cu 45% şi poate ajunge la 200%", a declarat Angela Toncescu, preşedinte CSA.
Scumpiri
Vestea nu este atât de bună cum pare pentru şoferii disciplinaţi, deoarece companiile de asigurări vor majora tariful mediu al poliţelor RCA şi al poliţelor CASCO, având în vedere că frecvenţa daunelor auto din România este cea mai ridicată din Europa de Est. Valoarea medie a daunei înregistrate la nivelul portofoliului RCA, pentru întreaga piaţă, a crescut la 5.100 de lei pentru persoane fizice şi la 6.500 de lei pentru persoane juridice, potrivit reprezentanţilor Generali Asigurări.
"Din 2007, asigurarea obligatorie RCA validează mai multe ţări europene, iar orice eveniment produs în majoritatea acestor ţări, de exemplu Germania, Franţa, Marea Britanie, costă mult mai mult decât acelaşi accident produs în România. Există, de asemenea, ţări europene în care limitele de despăgubire sunt foarte mari, de exemplu 100 milioane de euro, sau chiar nelimitate", a declarat Radu Ionescu, şef Birou Asigurări Auto Generali Asigurări.
Cererile de despăgubiri pentru vătămări corporale şi daune morale sunt tot mai ridicate şi mai frecvente, a adăugat el. "Limitele maxime de despăgubire pentru daunele morale sunt de câteva ori mai ridicate decât cele pentru daune materiale. De asemenea, costurile de reparaţie se află în permanentă urcare", a completat Ionescu.
În momentul de faţă, companiile de asigurări lucrează la tarifele pentru 2010. În cazul Generali, compania nu a ajuns încă la concluziile finale, dar calculele indică o majorare a tarifelor. "Creşterea generală a primelor va fi foarte diferenţiată în funcţie de tipul şi caracteristicile autovehiculului, zona de utilizare a acestuia, tipul de proprietate, persoană fizică, juridică, utilizator de leasing, vârsta proprietarului, la persoanele fizice, precum şi rezultatele înregistrate pentru fiecare din aceste segmente în parte", a explicat Radu Ionescu.
O altă companie de asigurări care a anunţat majorarea tarifelor la poliţele RCA este Allianz-Ţiriac. Cu cel puţin 20% se vor mări tarifele pentru contractele de la 1 ianuarie 2010, şi în anumite cazuri, le va dubla pe cele practicate la începutul acestui an. Motivele precizate de reprezentanţii Allianz-Ţiriac au fost cursul de schimb leu-euro, influenţa ratei daunalităţii pe anumite segmente de vârstă şi localităţi.
Societăţile de asigurări au subscris, în primele nouă luni, prime de 6,7 miliarde de lei, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul consemnat în intervalul ianuarie-septembrie 2008. Pe segmentul RCA, societăţile au raportat prime subscrise de 1,57 miliarde de lei, în urcare cu 15% faţă de primele nouă luni din 2008.
RCA on-line
Toate societăţile de asigurare vor utiliza la stabilirea primei finale acelaşi sistem de bonus-malus, funcţie de istoricul daunelor. Poliţele RCA vor fi emise, începând cu 1 ianuarie 2010, numai în sistem electronic, înscrierea fiind făcută pe bază de CNP, şi funcţionând asemeni biroului de credite. O persoană va fi clasată în funcţie de numărul de evenimente pe care le declară pe parcursul unui an. "Considerăm că măsura va conduce la dimiuarea erorilor umane de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date. Din discuţiile cu asigurătorii, aceştia sunt pregătiţi să emită poliţe RCA în sistem informatic", a declarat Angela Toncescu,
preşedinte CSA.
Citește pe Antena3.ro