x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reactoarele 3 şi 4 „made in China”

Reactoarele 3 şi 4 „made in China”

de Adrian Stoica    |    21 Sep 2015   •   22:10
Reactoarele 3 şi 4 „made in China”
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Memorandumul de Înţelegere negociat cu China General Nuclear Power Corporation („CGN”) pentru construirea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor Societăţii Naţionale Nucle¬arelectrica din data de 22 octombrie. Documentul a fost deja aprobat de Guvernul României la începutul acestei luni.

Memorandumul de Înţele¬gere stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între SNN şi CGN în vederea dezvoltării şi implementării proiectului. După semnarea lui de către ambele părţi, SNN şi CGN vor începe negocierea pentru final¬izarea ultimelor etape ale strategiei guvernamentale de dezvoltare a centralei nucleare de la Cernavodă: Acordul Investitorilor şi Actul Consti¬tutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii (un joint-venture -„JVCo”, în care CGN va deţine cel puţin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanţă corpora¬tivă a JVCo şi structurarea finanţării pentru dezvoltarea proiectului.

Marile companii se retrag
La începutul anului 2009, Nuclearelectrica înfiinţa, alături de companiile CEZ, GDF SUEZ, ENEL, Iberdrola şi RWE Power, compania de proiect Energonu¬clear S.A. în vederea construirii reactoarelor 3 şi 4. În urma nego¬cierilor, s-a decis ca Nuclearelectrica să deţină 51% din acţiunile noii companii, ArcelorMittal 6.2%, CEZ 9.15%, GDF SUEZ 9.15%, ENEL 9.15%, Iberdrola 6.2% şi RWE Power 9.15%. Nemulţumiţi de lentoarea cu care se derula proiectul, companiile decid, rând pe rând, să se retragă din acţionariatul Energonuclear. La începutul lui 2011, statul român s-a văzut în situaţia de a nu mai avea cu cine să continue proiectul.

Asiaticii, ultima speranţă
La sfârşitul anului 2013, pe firul afacerii de 6,5 miliarde de euro au intrat chinezii, iar în octombrie 2014 a fost aleasă China General Nuclear Power Corporation pentru realizarea proiectului. De altfel, la licitaţia internaţională organizată de Nuclearelectrica pentru selectarea unui investitor, CGN a fost şi singurul ofertant. CGN a fost înfi¬inţată în 1994 și este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reac¬toare cu o capacitate instalată de 11.620 MW.
 

×