x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiune de 2,9% în primul trimestru al acestui an

Recesiune de 2,9% în primul trimestru al acestui an

01 Apr 2009   •   00:00

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează pentru primul trimestru o creştere economică de -2,9%, cu o valoare a produsului intern brut de 88,5 miliarde de lei, faţă de 91,13 miliarde de lei în primele trei luni din 2008, în preţuri comparabile.



"Creşterea din primul trimestru va fi undeva în jurul a -3%", a confirmat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu. În structura economiei, CNP anticipează o scădere de 10% în sectorul industriei, unde contribuţia la PIB va fi de 21,3 miliarde de lei faţă de 23,7 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, CNP estimează o scădere de 1% a agriculturii, în timp ce serviciile vor înregistra o diminuare de 0,7%. Comerţul (repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii) va suferi o contracţie de 2%, iar sectorul construcţiilor este creditat în continuare cu un avans, chiar dacă mult diminuat, de 2,5%. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, în primul trimestru se formeză aproximativ 18% din PIB-ul anual.

În negocierile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional s-a plecat de la ipoteza unei creşteri economice negative de -4% în 2009. Potrivit părţii române, contracţia de 4% ar reprezenta, de fapt, cel mai pesimist scenariu al instituţiei financiare internaţionale.

Încetinirea creşterii economice în ultimul trimestru al anului trecut la 2,9% a limitat avansul PIB la 7,1% în 2008, care a fost însă cu 1,1 puncte peste nivelul din 2007. Primele date privind evoluţia PIB din primul trimestru al anului vor fi publicate de Institutul Naţional de Statistică la 15 mai.

×
Subiecte în articol: economic