x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rectificare - Bani pentru Educatie si pentru Sanatate

Rectificare - Bani pentru Educatie si pentru Sanatate

de Florina Zainescu    |    12 Noi 2005   •   00:00
Rectificare - Bani pentru Educatie si pentru Sanatate

Rectificarea bugetara pentru acest an aduce fonduri suplimentare pentru invatamant si sanatate. Guvernul a mai alocat fonduri pentru pensiile agricultorilor si pentru refacerea drumurilor afectate de inundatii.

Executivul a decis ieri alocarea unor fonduri suplimentare, obtinute dintr-un total de 17.747 de miliarde de lei vechi, colectate in ultimele luni sau care nu au putu fi cheltuite in acest an.

SANATATE. Guvernul a alocat 8.107 miliarde de lei pentru Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate. Banii vor fi folositi pentru plata datoriilor neachitate in acest an si in anii precedenti in sistemul de sanatate. "Plata acestor datorii se va face dupa ce vor fi evaluate conducerile unitatilor sanitare cu paturi pentru a preveni inregistrarea de noi arierate, pentru ca in sistemul sanitar am constatat de foarte multe ori un management defectuos al resurselor financiare", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca pana la sfarsitul anului vor fi asigurate si fondurile necesare pentru desfasurarea normala a activitatii in sistemul de sanatate.

EDUCATIE. Bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost suplimentat cu 1.973 de miliarde de lei vechi, din care 300 de miliarde de lei vechi vor fi acordati sub forma de subventii pentru caminele si cantinele studentesti si pentru finantarea de baza a invatamantului superior, iar cu 1.673 de miliarde de lei vechi vor fi suplimentate bugetele locale pentru finantarea salariilor din invatamantul preuniversitar.

PROTECTIE SOCIALA. Ministerul Muncii a primit 2.841 de miliarde de lei vechi, din care 500 de miliarde de lei vechi reprezinta suma aferenta majorarii cu 10% a pensiilor agricultorilor, masura aplicata incepand cu luna septembrie. Pentru protectia sociala a persoanelor cu handicap si a copiilor au fost alocate 2.418 miliarde de lei vechi, iar autoritatile locale au primit un total de 2.000 de miliarde de lei vechi pentru a putea asigura functionarea institutiilor publice si pentru a cofinanta programele care beneficiaza de sprijin financiar extern. Alte 390 de miliarde de lei vechi vor fi alocate sub forma ajutoarelor financiare acordate persoanelor care isi incalzesc locuintele cu ajutorul gazelor naturale, iar 110 miliarde de lei vechi vor fi cheltuite sub forma de subventii pentru incalzirea celorlalte locuinte.

ALTE MINISTERE. Ministerul Administratiei si Internelor a primit 392 de miliarde de lei vechi pentru realizarea masurilor aferente procesului de integrare europeana a Romaniei, 815 miliarde de lei vechi pentru plata integrala a pensiilor militarilor si functionarilor cu statut special, 764 de miliarde de lei vechi pentru hrana militarilor si reparatia cladirilor si 907 miliarde de lei vechi pentru rambursarea creditelor externe. Pentru Ministerul Transporturilor au fost alocate 1.435 de miliarde de lei vechi, pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundatii, precum si pentru acordarea unor facilitati de transport pentru diferite categorii de populatie. O suma de 650 de miliarde de lei vechi a primit Ministerul Economiei pentru asigurarea subventiilor pe produs si activitati, precum si pentru acordarea platilor compensatorii pentru persoanele disponibilizate din industria mineritului. In urma rectificarii bugetare, deficitul bugetului general consolidat pe 2005 se va mentine in limita a 1% din Produsul Intern Brut.

FONDURI NECHELTUITE
Sumele acordate prin rectificarea bugetara provin atat din incasari suplimentare la bugetul de stat, cat si din redistribuirea banilor necheltuiti de diverse institutii. Ministrul Finantelor a recunoscut ca mai in toate ministerele exista cheltuieli neefectuate, in special la capitolul investitii. "Motivul pentru care aceste cheltuieli nu au fost efectuate este in special starea climaterica din cursul primaverii si verii, perioadele cand ar fi trebuit efectuate lucrari. Bineinteles ca Ministerul Transporturilor, avand si cele mai mari volume de lucrari, are si cele mai mari restante", a declarat Sebastian Vladescu (foto), fara a preciza insa de la ce institutii au fost luati bani si cat de mari au fost aceste sume.

CONSILIU
Guvernul a adoptat ieri rectificarea bugetara fara sa astepte ca partenerii sociali reprezentati in Consiliul Economic si Social sa-si spuna punctul de vedere. Proiectele celor doua ordonante de urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale au fost prezentate sindicatelor si patronatelor joi, deci cu doar o zi inainte de adoptare. Executivul a considerat ca si-a facut datoria legala de a consulta CES, insa, cum acordul acestui forum e doar consultativ, nu a catadicsit sa mai astepte un raspuns.

×
Subiecte în articol: sanatate economic miliarde vechi